Ørrettartar med strandarvesaus og rugchips

Sommerfrisk smårett med ørret, strandarve og rugchips.

Foto: Espen Hagestrand

Ørret-tartar

Denne lekre småretten passer både til en enkel sommerlunsj eller som en forrett. Sausen er laget på strandarve og crème fraîche. De sprø rugchipsene gir retten et ekstra løft.

Slik gjør du

Ørret-tartar

Rens ørretfileten godt, fjern fett og det brune laget på undersiden av fileten. Skjær deretter fileten i lange, 6 millimeter tykke skiver, deretter i staver på 6 x 6 millimeter og til slutt i terninger på 6 x 6 x 6 millimeter.

Bland alt unntatt sitron og la det stå i 5–10 minutter for å trekke smaker. Bland deretter inn sitron og server med det samme.

Strandarvesaus

Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til urtene er helt finhakket. Smak til med salt og pepper og sett i kjøleskapet i en time. Piskes opp til en lett krem før servering.

Rugchips

Forvarm en liten kjele med olje til cirka 160 grader. Hvis du ikke har termometer, er det bare å varme opp oljen for deretter å ha i en tresleiv. Om det bobler godt rundt sleiven, er oljen varm nok.

Forbered en tallerken med litt kjøkkenpapir på. Skjær rugskalken i tynne skiver med en vanlig kniv. Det gjør ikke noe om det smuldrer litt. Friter skivene og smulene i oljen og legg dem over på papiret med en fiskeøse. Saltes forsiktig.

Tips

Strandarve er en kyst- og strandplante som vokser på karrig mark og i sand.

Strandarve
Foto: Espen Hagestrand

Kilde: Jørgen Ravneberg i radioprogrammet «Ferievikarene» på P1+