Oksehaleragu med panisse

Oksehaler, bacon, gulrøtter, sellerirot og tomater blir en god gryterett som serveres med sprø panisse.

Foto: Fra tv-serien Munter mat - på tur / DR

Oksehaleragu med panisse

Kjøttgryten med oksehale inneholder også bacon, gulrøtter, sellerirot, tomater, urter og krydder. Som tilbehør lager brødrene Price panisse, et alternativ til pommes frites. Panisse er kikertgrøt som skjæres opp og friteres. De blir veldig gode og sprø.

Slik gjør du

Skjær bort overflødig fett fra oksehalestykkene. Vend dem i mel krydret med salt og pepper.

Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og sellerirot i små terninger.

Skjær bacon i terninger, og stek dem i olivenolje i en jerngryte. De må ikke bli for sprø. Fisk dem opp og sett dem til side.

Brun halestykkene godt på alle sider i samme gryte. Ta dem opp og sett dem til side. Ha alle grønnsakene i gryten, og stek dem til de faller litt sammen. Tilsett litt mer olje i gryten hvis det er nødvendig.

Ha bacon og halestykker tilbake i gryten, og hell på rødvin og oksefond så det dekker. Ha i hakkede, flådde tomater. Ha i krydderbuketten, og legg på lokk. Kok halene på svak varme i ca. tre timer, eller til de er helt møre. Prøv med å stikke dem med kniv.

Kast krydderbuketten, og sil sausen over i en annen gryte. Skum av fettet, og kok sausen inn til den smaker intenst og godt. Jevn ev. med en liten klatt smør, hvis den blir for tynn. Ha haler, bacon og grønnsaker i sausen. Tilsett oliven uten steiner og varm opp. Smak til med salt, pepper og ev. en liten teskje sukker.

Server drysset med hakket persille, panisse eller en god potetmos.

Panisse

Ha vann, olje og salt i en gryte og kok opp. Sikt i kikertmelet mens det piskes. La grøten koke over svak varme i ca. 20 minutter. Rør med jevne mellomrom.

Når massen er tykk helles den i en liten smurt form. Den skal ha ca. 1 cm tykkelse. Avkjøles.

Skjær panissen i pommes frites-lignende stykker med en fuktig kniv. Friteres i olje til de er gylne og sprø. Dryss over salt og pepper og server med en gang.

Kilde: Brødrene Price i tv-serien Munter mat - på tur/DR