Pai på et høyt stettfat i glass. Paien har fyll av bringebær og er pyntet med hjerter.

Paien serveres med pisket krem med smak av Amaretto. Mandellikøren står godt til mandelfyllet i paien.

Foto: Lars Kristian Steen / NRK

Bærpai med mandler «Nuts for berry love»

Linda Rorgemoens bærpai fra «Bakemesterskapet» er så god at den kan få deg til å bli helt gal.

Slik gjør du

 Paideig

Bakes i paiform 30 cm i diameter. Sett ovnen på 200 grader.

Skjær det kalde smøret i biter og bland sammen med melet. (Trenger ikke være helt fint, det er ok med noen smørbiter.)

Tilsett egg og melis, og kna raskt sammen. Kna minst mulig, det gir beste pai.

Pakk deigen i plastfolie og oppbevar i kjøleskapet i ca. 1 time, eller i frysen i 30 minutter.

Bringebærfyll

Ha bringebærene og 200 gram av sukkeret i en kjele.

Del vaniljestengene i to og skrap ut frøene, putt alt i kjelen sammen med bærene.

Gi et lett oppkok, rør minst mulig slik at bærene ikke går i stykker.

Bland sammen resten av sukkeret og potetmel før du har det i den varme bærblandingen. Kok til den tykner litt.

 Mandelfyll

Skåld mandlene ved å koke opp vann. Når vannet koker, ta det av varmen og hell mandlene i. La dem ligge i ca. 1 minutt. Sil av vannet og tørk mandlene. Press mandlene så de kommer ut av skinnet.

Ha mandlene i foodprosessor. Kjør til mandlene er hakket. Hakk etter hvor fint du liker det selv.

Tilsett smør, sukker og melet, kjør til det er blandet. Tilsett eggehvite og mandel ekstraktet, rør til det er blandet.

Montering

Kjevle ut ca. 2/3 av paideigen til en runding og kle paiformen med deigen. Klem deigen inntil og litt over kanten, blir det hull i paideigen, legger du bare på små biter og trykker ut. Pass på at paiskallet ikke blir for tykt.

Fjern paideig langs kanten på paiformen slik at du får fine rette kanter langs toppen av paiformen.

Hell mandelfyllet i paiformen og smør det ut slik at du får et jevnt lag.

Hell bringebærfyllet i formen.

Kjevle ut resten av pai deigen og stikk ut små hjerter. Legg dem over bringebærfyllet til pynt.

Når paien er ferdig dekorert, er det på tide å steke paien i 35-40 min.

Pisket krem med Amaretto

Bland fløte og melis, og pisk sammen til kremen begynner å lage små topper. Tilsett Amaretto og pisk litt til.

Server ved siden av de ferdige paien.

Tips

Se hvordan Linda og de andre i Bakemesterskapet baker sine paier i episode 5 av Bakemesterskapet, sesong 2.

Kilde: Linda Rorgemoen i «Bakemesterskapet»