Seks små runde kvæfjordkaker med et bringebær på toppen

To kakebunner, marengs, vaniljekrem og mandler, så har du kvæfjordkake.

Foto: Lars Kristian Steen / NRK

Kvæfjord­kake i porsjoner

Verdens beste, Kvæfjordkake, er det lett å spise for mye av. Kanskje løsningen er å bake i porsjonsstørrelse? Elegant blir det i alle fall med et bringebær på toppen.

Slik gjør du

Denne kan du lage på et hybelkjøkken. Det var oppgaven deltagerne i «Bakemesterskapet»» fikk. Liten komfyr, trangt kjøkken, få redskaper = deilige miniversjoner av kvæfjordkaken.

Dette er altså verdens beste kake som du kan lage på alle kjøkken!

Kaken består av to kakebunner som toppes med marengs og mandler.

Fyllet består av vaniljekrem som er blandet med vanlig pisket krem. Kakene skal være runde og pyntet med ett bringebær. Oppskriften rekker til seks porsjoner.

Kakebunn

Rør smør og sukker hvitt. Ha i eggeplommer en og en. Rør godt mellom.

Tilsett hvetemel, bakepulver og melk.

Dersom du bruker hybelkomfyr må du fordele røren i to langpanner eller steke i to omganger. Bruker du standard komfyr fordeler du røren i en langpanne. Kle langpannen(e) med bakepapir først.

Pisk eggehviter og sukker til marengs. Marengs blir seigere dersom du pisker inn sukker til slutt. Da pisker du først eggehvitene halvstive. Så pisker du inn litt og litt sukker til det blir helt stivt.

Fordel marengsen over kakerøren og dryss på hakkede mandler.

Stekes på 180 grader i 25–35 min.

Krem

Vil du gjøre det enkelt kjøper du ferdig vaniljekrem og blander inn pisket kremfløte. Men her får du framgangsmåten for vaniljekrem fra bunnen av:

Ha melk (den største mengden), fløte og sukker i en kjele. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha både frø og stang i kjelen. Varm blandingen til kokepunktet.

Sil blandingen for å få ut vaniljestangen. Ha tilbake blandingen i kjelen.

Bland den minste delen med melk sammen med maisenna og eggeplomme.

Spe litt av den varme blandingen i eggeblandingen mens du rører.

Hell så alt tilbake i kjelen. Kok opp. La det koke cirka ett minutt. Rør godt i bunnen hele tiden.

Hell så kremen over i en bolle så den ikke fortsetter å koke i kjelen.
Dekk kremen med plast. Plasten må være i kontakt med kremen så det ikke dannes snerk. Sett kremen til avkjøling.

Når vaniljekremen er kald, pisker du fløten til krem.
Bland kremen med den kalde vaniljekremen.

Montering

For å lage kaken i porsjonsstørrelser stikker du ut bunner med størrelser og form som du ønsker. Bruk en utstikkerform eller finn et glass som du skjærer rundt.

Start med en bunn som har marengssiden opp. Ha på ønsket mengde krem.

Legg deretter på den andre bunnen. Også denne med marengssiden opp.

Pynt med et bær om du ønsker.

Kilde: «Bakemesterskapet»/NRK