Slik gjør du
Kransekakedeigen består av like deler mandler og melis. I tillegg nok eggehvite til at deigen får en passelig konsistens. Den skal være fast, cirka slik som marsipan.
Mange bruker halvparten skåldede mandler og uskåldede mandler. Bruker du bare uskåldede mandler får du en mørkere og litt grovere masse, mens den blir lysere dersom alle mandlene er skåldet.
Oppskriften gir en kransekake med 16 ringer.
Kransekakemasse
Mal mandlene. Det kan gjøres i en mandelkvern eller foodprosessor. Du kan bestemme hvor fin du vil ha deigen om du kverner de to ganger eller kjører de til en finmalt masse. Dersom du bruker foodprosessor må ikke mandlene kjøres for lenge. De kan skille ut oljen de har i seg.
Ha mandelmassen sammen melis og eggehvite i en kjele. Rør godt sammen. Bruk gjerne en tresleiv til å røre med.
Varm så opp under omrøring til massen er cirka 72 grader.
Ta massen ut av kjelen. Fordel den utover så tynt du klarer. Dekk god med plast så kantene ikke stivner og sett den på kjøl.
Smør kransekakeformene godt, for eksempel med formfett.
Når massen er avkjølt triller du den til pølser og legger i formene. Bruk en liten kniv til å dele opp pølsene. Tips: det er lurt å lage et skrått snitt slik at det blir enklere å lage en fin skjøt som ikke er synlig.
Stek kransekaken på 180 grader til den er gyllen. Cirka 10–15 min.
Tips: Om du bruker løse kransekakeringer er det lurt å legge de minste inni de store når de skal stekes. De store beskytter da de små mot litt av varmen slik at de blir jevnere stekt. Da blir sannsynligvis alle ringene ferdig samtidig. Pass godt på.
Avkjøl ringene helt før du tar dem ut av formene.
Tips: dersom du setter ringene litt i fryseren før du tar de ut slipper de formene lettere.
Eggehviteglasur
Ha melis i en bolle. Tilsett eggehvite og pisk sammen. Konsistensen skal være litt tykk kremet. Litt sitronsaft eller romessens kan tilsettes for smakens skyld.
Montering
Ha melis i en sprøytepose. Sprøyt fine løkker på hver av ringene til kransekaken. Fra toppen og ned på utsiden. Sett ringene fint oppå hverandre før glasuren stivner.
Pynt med smellbongbong om du ønsker.
Kilde: «Bakemesterskapet»/NRK