NRK Meny
Normal

Kjøttfri julemiddag i Kvelden før kvelden

Er det mulig å skape smaken av jul uten kjøtt og fisk? – Det er det absolutt, sier den prisbelønte kokken Christopher William Davidsen som gleder seg til å lage vegetarisk julemat i Kvelden før kvelden.

«Julebeter» med stekt chèvre og revet pepperrot

Vegetarisk julemiddag med rødbeter, chèvre og pepperrot.

Foto: Christopher William Davidsen

Når store deler av Norge inntar et av årets mest kjøttunge måltider på julaften, spiser mange alternativ vegetarisk julemat. I år vil kokken i «Kvelden før kvelden» demonstrere hvordan man kan lage en julemiddag garantert fri for ribbe, pinnekjøtt og juletorsk.

Dersom du bruker de riktige krydderne er det fullt mulig å lage en fantastisk vegetarrett som smaker både jul og høytid. Eksperimenter gjerne med krydder som kanel, nellik og stjerneanis.

Alle oppskriftene fra «Kvelden før kvelden» finner du på nrk.no/mat når programmet sendes.

Den talentfulle kokken har vunnet mange priser for sin kokkelering og kan blant annet skilte med gull i årets grønne kokk (2011). Davidsen kan fortelle at hemmeligheten bak en god vegetarrett er å bruke god tid når du komponerer retten.

– Jeg mener at en god vegetarrett bør balanseres riktig. Den bør inneholde noe søtt, noe surt og noe salt. Det er også fint om retten komponeres rundt noen gode proteinkilder.

Rødbeter med honning og stjerneanis

Under «Kvelden før kvelden» sin sending lille julaften vil Davidsen lage den vegetariske retten rødbeter med stekt chèvre og revet pepperrot.

– Bakgrunnen for at jeg valgte akkurat den retten er at jeg er veldig glad i rødbeter og chèvre. Retten er også veldig fint balansert med tilbehør som nøtter og revet pepperrot.

Når det nærmer seg jul står alltid denne vegetarretten på ønskelisten til svogeren min.

Christopher William Davidsen

Davidsen kan også fortelle at han med stor suksess har servert denne retten til sin svoger som er vegetarianer.

– Når det nærmer seg jul står alltid denne vegetarretten på ønskelisten til svogeren min.

Lager også verdens beste juleribbe

Selv om Davidsen mener julemiddagen godt kan være grønn og kjøttfri, står selvsagt den tradisjonsrike juleribba på menyen i «Kvelden før kvelden» også i år.

Sprøstekt ribbe

Svoren på Christopher William Davidsens ribbe.

Foto: Christopher William Davidsen

– Når jeg gjør alt riktig så blir svoren min legendarisk, sier en lite blyg Davidsen.

Davidsen vil lille julaften dele sine beste tips, og gi deg gode verktøy dersom du ønsker å imponere med familiens beste ribbe.

Et viktig ting dersom man ønsker en sprø svor, er å rute opp ribben før du setter den i ovnen. Dessuten er det avgjørende med tålmodighet. Man må jobbe litt med ribben dersom man ønsker et perfekt resultat.

Når jeg gjør alt riktig så blir svoren min legendarisk.

Christopher William Davidsen

Under «Kvelden før kvelden» sin sending vil Davidsen også by på spennende og smakfullt tilbehør til ribben.

Men hva pinnekjøttet og juletorsken?

Juletorsk og pinnekjøtt står ikke på menyen i «Kvelden før kvelden» i år, likevel sverger Davidsen selv til pinnekjøttet på julaften.

– Jeg er vokst opp på Vestlandet, og hjemme hos oss blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Jeg forsøker å spise pinnekjøtt kun på julaften, slik at jeg gleder meg litt ekstra til julemiddagen hvert år.

Å grille pinnekjøttet litt, er Davidsens beste kokketips til en god pinnekjøttmiddag. Etter at en har dampet pinnekjøttet kan det være lurt å legge pinnekjøttet på en rist og grille det litt. Dette gjør at fettet blir sprøtt og godt.