Av
M. Patricia Clayford
Ingenting truer posisjonen til
ribba,
pinnekjøttet, medisterkakene og sylta til jul. De yngre er mer opptatt av å beholde julemattradisjoner enn de eldre.
Dette kan være et tegn på at den sterke norske mattradisjonen kommer til å bestå i mange julehøytider fremover. Det viser en undersøkelse som Research International har gjort på vegne av Opplysningskontoret for kjøtt.
Ribbe versus pinnekjøtt
Mattradisjonene er knyttet til de ulike landsdelene. Det er vel ingen «bombe» at pinnkjøtt står sterkest på Vestlandet, mens det er ribba som gjelder på Østlandet. I Nord-Norge er det hovedsakelig både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk på julaften.
På julaften i fjor spiste over halvparten av befolkningen svineribbe mens 31 prosent spiste pinnekjøtt.
Mor lager mat
Det er fremdeles mor i huset som lager julemiddagen. Hele 67 prosent oppgir at det var kvinnen i huset som lagde julemiddagen i 2003, mens far sto for bare en av fem julemiddager, mens en av hundre inntok julaftens hovedmåltid på restaurant eller hotell.
Familien i fokus
Hele 93 prosent av befolkningen velger å spise middag med familien på julaften og bare fire prosent spiser sammen med venner. Vi i Norge liker å ha flere rundt matbordet på julaften, hele 77 prosent spiser sammen med fem eller flere personer, mens en av hundre spiste julematen i ensomhet.
Unge tviholder på norske julemattradisjoner
De aller fleste vil beholde sine tradisjoner knyttet til julemat. Det er bare to av ti nordmenn som kunne tenke seg å gi avkall på tradisjonelle juleretter. De yngre er mer opptatt av å beholde tradisjonene enn de eldre. Dermed ser det ut til at vi kan beholde juletradisjonene i framtiden, og ikke blir borte med dagens unge.