skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Julemat 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Julemat
 
 
 Skille

Sterke norske julemattradisjoner

Vi vil ha gris!<i> Foto: Scanpix</i>
Vi vil ha gris! Foto: Scanpix
Nordmenns julemattradisjoner har ikke endret seg de siste fem årene. Nordmenn har en sterk tradisjon knyttet til å ha ribbe eller pinnekjøtt på julaften.

Publisert 26.11.2004 10:17.
Av M. Patricia Clayford

Ingenting truer posisjonen til ribba, pinnekjøttet, medisterkakene og sylta til jul. De yngre er mer opptatt av å beholde julemattradisjoner enn de eldre.

Dette kan være et tegn på at den sterke norske mattradisjonen kommer til å bestå i mange julehøytider fremover. Det viser en undersøkelse som Research International har gjort på vegne av Opplysningskontoret for kjøtt.

Ribbe versus pinnekjøtt

Mattradisjonene er knyttet til de ulike landsdelene. Det er vel ingen «bombe» at pinnkjøtt står sterkest på Vestlandet, mens det er ribba som gjelder på Østlandet. I Nord-Norge er det hovedsakelig både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk på julaften.

På julaften i fjor spiste over halvparten av befolkningen svineribbe mens 31 prosent spiste pinnekjøtt.

Mor lager mat

Det er fremdeles mor i huset som lager julemiddagen. Hele 67 prosent oppgir at det var kvinnen i huset som lagde julemiddagen i 2003, mens far sto for bare en av fem julemiddager, mens en av hundre inntok julaftens hovedmåltid på restaurant eller hotell.

Familien i fokus

Hele 93 prosent av befolkningen velger å spise middag med familien på julaften og bare fire prosent spiser sammen med venner. Vi i Norge liker å ha flere rundt matbordet på julaften, hele 77 prosent spiser sammen med fem eller flere personer, mens en av hundre spiste julematen i ensomhet.

Unge tviholder på norske julemattradisjoner

De aller fleste vil beholde sine tradisjoner knyttet til julemat. Det er bare to av ti nordmenn som kunne tenke seg å gi avkall på tradisjonelle juleretter. De yngre er mer opptatt av å beholde tradisjonene enn de eldre. Dermed ser det ut til at vi kan beholde juletradisjonene i framtiden, og ikke blir borte med dagens unge.


LENKER

Tina Nordström

Alle Tina Nordströms oppskrifter finner du her.

Kokke-Lise

Alle Lise Finckenhagens oppskrifter finner du her.



Lars Barmen

Lars ledet Barmeny som gikk i over fem år på NRK. Se oppskriftene her.

Eide og Morris

Linda Eide og en Morris finner nisjer innen matlaging i vårt langstrakte land.

 
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no