Man blir ikke akkurat full av energi når gradestokken nærmer seg tredve-tallet. Derfor viser vi deg hvordan du lett kan kjøles ned på en forfriskende måte med iskrem du har laget selv.
Grunnoppskrift iskrem
3 – 4 eggeplommer (alt etter størrelsen)
3 ss melis
3 dl kremfløte
Visp eggeplommene luftig med melisen. Visp fløten stiv. Velg ønsket smak og bland det inn i fløtekremen. Før den blandes med eggedosisen. Frys 4 – 5 timer eller i ismaskin. Hvis du ikke bruker ismaskin er det lurt å røre i isen en gang i blant slik at det ikke danner seg for mye iskrystaller. Ta isen ut av fryseren litt før servering. Lag kuler med isskje eller server fra bollen.
Forslag til smaktilsetninger
Vanilje:
Smak til kremen med 2 – 3 ts vaniljesukker eller skrapet frø fra 1 vaniljestang.
Sjokolade:
Smak kremen til med hakket eller revet sjokolade, sjokoladesaus, sjokolademelkpulver, kakao, dajmkuler eller non stop.
Mokka:
Visp kremen sammen med 1 ts pulverkaffe.
Bær:
Smak kremen til med friske eller frosne bær eller litt syltetøy.
Krokanis:
Smak kremen til med grovknust krokan, kjøpt eller hjemmelaget. (Smelt 1 ½ dl sukker i stekepanne, ha i 1 dl grovhakkede mandler. Kok i 1 minutt til fargen er gyllen. Hell blandingen på bakepapir og avkjøl før den knuses.
Rom-rosin:
La rosiner trekke 3 – 4 timer i rom og rør dem inn i kremen.
Enkel vaniljeis
En veldig enkel og god is som ikke krever mye arbeid. Frys ferdig vaniljesaus natten over. Lag kuler og server med frukt og eventuelt revet sjokolade.
Yoghurt-jordbæris
250 g ferske eller frosne jordbær
100 g melis
½ l fruktyoghurt med jordbær
1 ½ dl kremfløte
saft av ½ sitron
Mos bærene lett og bland dem med melisen. Visp kremfløten og bland den med de andre ingrediensene. Helles i form eller bolle. Settes i fryser 6 - 7 timer. Ta den ut av fryseren minst 1 time før servering. Pynt eventuelt med noen jordbær ved servering.
Barneyoghurtis
Barna blir henrykt hvis de får Litagois som er hjemmelaget. Stikk en ispinne (fås kjøpt i hobbyforretning) gjennom lokket på yoghurtbegeret før det er åpnet. Sett yoghurten i fryseren til den er frosset (ca. 4 timer). Fjern emballasjen og la barna spise Litagoisen.
Yoghurtsorbet
Legg yoghurtbegre i fryseren, gjerne fruktyoghurt/Biola. La de ligge 2 - 3 timer. Kjør den fryste yoghurten i hurtigmikser/food processor, hver type for seg. Form ismassen til kuler og legg dem i fryseren til de skal serveres. Anrett i porsjonsglass, pyntet med frukt/bær.
Nougat og yoghurtis
4 porsjoner
2 dl yoghurt naturell, gjerne Biola
1 ½ dl melis
150 g nougatsjokolade
1 ½ dl kremfløte
Rør sammen yoghurt og melis. Smelt nougaten og bland den i yoghurten. Visp fløten til krem og bland den forsiktig i. Hell blandingen i ismaskin og la de gå ca. 20 minutter eller frys natten over.
Bananis
4 porsjoner
2 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
2 bananer
Tilbehør: Karamellsaus
½ dl kremfløte
½ dl sukker
½ dl lys sirup
50 g smør
Visp fløten til krem, visp egg og sukker til eggedosis. Mos bananene med gaffel. Bland alt forsiktig sammen og kjør blandingen i ismaskin ca. 20 minutter eller frys den natten over.
Serveres med varm saus. Kok alle ingrediensene i en kjele til sausen blir litt seig. Hell den over iskuler som er anrettet i porsjonsglass.
Vaniljeparfait
1 ½ dl vann
75 g sukker
1 vaniljestang
6 eggeplommer
½ l kremfløte
Kok vann og sukker til sukkerlake. Hell den kokende sukkerlaken over eggeplommene og frøene av den delte vaniljestangen og visp til blandingen er kald og fyldig. Visp krem av fløten og bland den i det øvrige. Helles i form og settes i fryseren natten over. Serveres med en bærsaus av like deler blandede sommerbær og sukkerlake.
Kilde: Tine kjøkken