Kokt kål, bacon og persillesaus på en tallerken

Kål, bacon og persillesaus høres dansk ut, men det er også vanlig i Irland.

Foto: DR

Irsk bacon og kål

Irene spiser gjerne bacon og kål på St. Patricks day, som er den irske nasjonaldagen. Med kokte poteter og persillesaus får retten et skandinavisk smaksuttrykk.

Slik gjør du

Ha hele baconstykket i en gryte, og hell over vann til det dekker. Kok det forsiktig i 45 minutter.

Imens gjør du klar kålen. Ta av de ytterste bladene og del den i fire. Skjær bort den nederste stilken. Skyll og sett til side.

Kok poteter.

Ta opp baconet når det er ferdig kokt og la det få renne av seg. Ta vare på kokevannet. Riss ruter med en skarp kniv på fettsiden, pensle med honning, dryss på sukker og sett i nellikspiker. Sett baconet i ovnen og stek ved 200 grader i cirka 15–20 minutter til overflaten er gyllen og karamellisert.

Ha 4 dl av kraften fra baconet sammen med 25 g smør i en gryte. Kok opp. Tilsett kålen og kok den til den er så vidt mør. Rør jevnlig. Smak til med pepper og ev. litt salt.

Persillesaus

Smelt smøret i en gryte. Tilsett melet og la det koke sammen under omrøring. Tilsett melken litt etter litt mens du rører godt hele tiden. La sausen koke forsiktig i 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat. Tilsett rikelig med finhakket persille.

Skjær baconet i 1 cm tykke skiver. Server sammen med kålen, persillesausen og kokte poteter.

Kilde: Brødrene Price i TV-programmet «Munter mat i Storbritannia»