svineskinke

Glasert skinke er godt, så lenge den serveres med riktig tilbehør.

Foto: DR

Glasert skinke av svin med varm potetsalat

Skinkestek hører ikke bare hjemme på mormors kjøkken. Den karamelliserte innpakningen med det møre og saftige kjøttet, servert med potetsalat, er fortsatt en sikker vinner.

Slik gjør du

Glasert skinke

Kok opp 3 liter vann med salt, løk skåret i grove skiver, timian, noen hele sorte pepperkorn og laurbærblad.

Ha skinken i vannet, og la den putre på svak varme til den blir mør. Det vil ta cirka 1,5-2 timer.

La skinken avkjøles i vannet. Ta den deretter opp og skjær gittermønster i fettsiden med en skarp kniv. Sørg for at du ikke skjærer så langt at du treffer kjøttet under fettet.

Knus allehånde og nellik i en morter.

Kok sennep, brunt sukker, sitronsaft og krydder sammen med 1 desiliter vann i en stor gryte.

Legg skinken ned i sirupen og la den putre i cirka 10 minutter ved lav varme.

Vend skinken rundt noen ganger underveis. Sirupen skal kokes godt inn og være klistret til kjøttet hele veien rundt.

Legg kjøttet på et fat, men husk å få all sirupen med. Sett fatet i en ovn på 200 grader i cirka ti minutter. Sjekk den fortløpende, og ta den ut når sirupen er mørkebrun og karamellisert på kjøttet. Pass på at den ikke brenner seg og blir sort, det smaker ikke godt!

Varm potetsalat

Kok potetene møre i lettsaltet vann i cirka 12–14 minutter, avhengig av størrelse.

Når potetene er lett avkjølt, piller du av skallet. Avkjøl potetene helt og skjær dem i tykke skiver.

Rens løken og snitt den fint. Putt løk opp i en stor gryte sammen med salt, vann og eddik. Kok det sammen til løken er mør. Ha i smøret og la det smelte. Vend deretter poteter, sennep og sukker. Krydre til med salt og pepper.

Kok væsken sammen med potetene, så potetene blir gjennomvarme. Pass på å ikke røre for mye og for voldsomt, det kan få potetene til å smuldre. Smak til med salt, pepper og eventuelt mere eddik.

Snitt gressløken fint og vend den inn like før servering.

Servering

Skjær skinken opp med en skarp kniv og server på en fin skjærefjøl. Dryss revet sitronskall over kjøttet like før servering.

Tips

  • En frisk grønn salat og ekstra sterk sennep er genialt som tilbehør.
Varm potetsalat

Varm potetsalat.

Foto: DR

Kilde: Adam Aamann i Matmagasinet