Mye av det bitre har forsvunnet fra kostholdet vårt. Det er synd fordi det bitre er så viktig for fordøyelsen vår, sier ernæringsfysiolog Gunhild Wik Mikkelsen i serien "Har det på tunga" i Sånn er livet på P2.
Start med noe bittert
Smaksløkene reagerer med en gang du får noe bittert på tunga. Det får kroppen til å sette igang fordøyelsesprosessen. Magen begynner å produsere magesaft, og galle kommer inn i tynntarmen. Det tar 10-15 minutter å sette fordøyelsen ordentlig i gang.
Julebordets redning
I Frankrike er det vanlig å starte middagen med en bitter salat. Hos oss har det bitre overlevd i julefeiringa. Mange har en bitter dram på innerlomma på vei til julebordet.
De bitre matvarene
Løvetannen er ikke giftig, men veldig bitter. Tidlig på sommeren er den mildere. Bland den i salaten. Foto: NRK Gunnar Holthe
Endiver eller sikorisalat er kanskje av de bitreste matvarene vi har i norge, men på grunn av den sære smaken er den ikke mye brukt. Kålvekster har bitterstoff. Den mest brukte, brokkolien, har lite av det, mens Rosenkål har mye.
Mange av de mest brukte salatene våre er ikke særlig bitre fordi de har vokst for fort og inneholder mest vann. Økologisk dyrket salat vokser senere og har mer smak. Der det er mye smak er det mye bitterstoff. Rødbeter, rucolasalat og artiskokker er også bra, ifølge Mikkelsen.
Beskytter
Ved å øke produksjon av magesaft oppnår vi ikke bare bedre fordøyelse. Magesyren hindrer også bakterier og virus å komme inn i kroppen vår. Leveren blir stimulert til å produsere mer galle, og galleblæren til å sende ut mer galle, slik at vi kan fordøye fett bedre.
Viktigere med alderen
Det blir bare viktigere å spise bitter mat med alderen. Evnen til å skille ut fordøyelsessafter går ned. Bitter mat vil stimulere denne evnen, og hjelpe eldre som sliter med dårlig appetitt.
En god start på middagen
Lag en salat med de bitre grønnsakene blandet med noe som er mindre bittert. For eksempel endive eller sikorisalat og rucola sammen med issalat og rapidsalat som er mildere. Med litt kokte rødbeter i biter sammen med kapers, oliven og en dressing, har du en perfekt bitter start på middagen.