Turid fikk hjertestans, men ble reddet.

Hjertestans i det svarte hullet

TRYSIL (NRK): Turid Borthen fikk hjertestans og blodpropp – men det var ikke en selvfølge at livet skulle fortsette som vanlig etterpå. For Turid bor i det som kalles det svarte hullet – langt utenfor der et legehelikopter kan nå på 45 minutter.

Red.anm.: NRKs kartlegging viser at over 160 000 nordmenn bor mer enn 45 minutter unna hjelp fra legehelikopter. I tidligere versjoner av denne saken ble det fremstilt som at myndighetenes krav til legehjelp ikke ble oppfylt. NRK presiserer at det per i dag ikke eksisterer noe formelt krav om at 100 prosent av befolkningen skal få et slikt tilbud.

– Det er ikke en selvfølge at jeg skal stå her.

Turid Borthen smiler. Hagehanskene er på, raken er hentet fram og vårsola smiler i Trysil i dag.

Hun tenker tilbake på den ettermiddagen i 2006 hvor livet tok en ny vending. Den dagen hun innså at det å luke i hagen ikke var en selvfølge.

Det var en helt vanlig ettermiddag, en av disse dagene som bare går. Hun har kommet hjem fra jobben i den lokale banken, og setter seg ned med sønnen, som får hjelp med leksene. Men det er noe som ikke er som det pleier. Det stikker i brystet. En ubestemmelig smerte hun ikke har kjent før.

– Jeg hadde veldig trykk over brystet og følte meg veldig uvel, forteller Turid.

Alene med sønnen tenker Turid at hun må ringe en venninne, smertene gir seg ikke.

– Du må komme, sier sønnen i telefonen til venninnen.

– Mamma er så rar.

Men aldri tenker Turid at dette er alvor, at hun må ringe 113. Venninnen kommer, og sammen finner de ut at de skal dra til legesenteret.

Situasjonen er alvorlig når hjertet har sluttet så slå.

Jonas Jeppesen, kommunelege i Trysil

På vei inn på soverommet for å bytte klær, man må jo være fin hos doktoren, skjer det noe.

– Jeg hadde ikke krefter, forteller Turid.

Når hun siger ned på senga klarer hun ikke å reise seg igjen. Da ringer venninnen 113. Ambulansen kommer fort, de skjønner at dette er alvor.

Turid husker at ambulansefolkene er inne på soverommet hennes. Men det som skjer videre har hun blitt fortalt, for plutselig er hun borte.

Hjertet har stanset. Hun har hjerteinfarkt på grunn av en blodpropp. Nå klarer ikke hjertet hennes mer. Men ambulansepersonellet har hjertestarter med, og får liv i henne igjen.

Hun puster og hjertet banker, men det haster nå. Tiden er aldri pasientens venn når en pasient har hjerteinfarkt. Turid må raskt til sykehus.

Turid Bothnen forteller om hva hun tror hadde vært konsekvensen hvis det hadde tatt lengre tid til sykehus da hun fikk hjertestans.

Tidskritisk

Kommunelege Jonas Jeppesen har vakt den dagen. Han er kommunelege i Trysil, men har også vakter på Trysil legesenter og går i turnus med andre leger for å rykke ut.

Jeppesen sitter i bil nummer to på vei til Turid. Han vet at hun er midt i livet, men ikke så mye mer. Men alderen jobber for henne, kroppen er ikke sliten, det handler om å komme raskt til sykehus for behandling.

– Situasjonen er alvorlig når hjertet har sluttet å slå, forteller Jeppesen.

– Vi visste samtidig at Turid hadde en blodpropp. Det var avgjørende å få henne raskt til sykehus.

Luftambulanse – Trysil

Han sier man jobber med to scenarioer.

– Det vi kunne hatt, og det vi har. Når akutte situasjoner skjer, tar vi utgangspunkt i det vi har og gjør det beste ut fra det.

Han snakker om helikopterberedskapen, vel vitende om at de er langt utenfor der et legehelikopter kan nå pasienten fra alarm til landing på 45 minutter.

Jeppesen vet at Turid må raskt til sykehus. Han tilkaller luftambulansen, men fordi det tar minst 45 minutter bare i flytid for luftambulansen å komme til Trysil, gjør han det de kan. De får Turid ut i ambulansebilen og kjører luftambulansen i møte.

– Det gjorde at vi sparte 20 minutter, sier Jeppesen.

Tid som var veldig dyrebar for Turid, tid som senere gjør at hun kan fungere nesten som normalt flere år senere.

Jeppesen er med bilen og behandler Turid underveis. Hun klager fortsatt på smerter i brystet. Det betyr gjerne at hjerteinfarktet ikke har stoppet. Hjertecellene er fortsatt under press, og blir mer ødelagt jo lengre tid det tar for Turid å komme til behandling på sykehus.

På det avtalte møtestedet på Sørosen lander luftambulansen akkurat når ambulansebilen kjører inn.

Turid blir båret over for ny transportetappe, med luftambulansen som tar henne raskt til sykehus med riktig behandling.

Kommunelege Jonas Jeppesen i Trysil forteller om hvor viktig det var å komme raskt til helsebehandling da Turid Bothnen fikk hjertestans.

På sykehuset får Turid ballong i kranpulsåren for å åpne blodproppen. To og en halv time etter at de ringte 113 er Turid ferdigbehandlet på sykehus.

Det gikk fint denne gang, men de som bor i det svarte hullet er smertelig klar over at det ikke alltid er slik.

Hvis det hadde tatt lengre tid for deg å komme til sykehus, hvordan hadde du hatt det i dag?

– Jeg hadde kanskje vært handikappet, sier Turid. Hun føler hun har vunnet i Lotto, takknemlig og ydmyk over at det gikk så bra.

– Hvis man ikke får oksygen så kan man få hjerneskade, forteller hun, og legger til:

Hvis ambulansefolkene ikke hadde hatt hjertestarter, så hadde ikke jeg sittet her.

Tiden er viktig

Kommunelege Jonas Jeppesen sier at Turid ikke hadde fungert så godt som i dag hvis de hadde ventet de 20 minuttene ekstra det hadde tatt for luftambulansen å komme til Trysil.

– Turid ville vært dårligere enn i dag hvis vi hadde ventet, sier han.

I dag er Turid tilbake i jobb, hun fungerer godt, kan gjøre enkelt arbeid. Men kjenner at alt ikke er like lett som før hjerteinfarktet. Hun føler seg heldig.

– Ikke gitt at jeg skulle stå her i dag, sier hun.

Området Innlandet kalles "Det svarte hullet" av fagfolk. Det er et svart hull i luftambulanseberedskapen og det vet kommunelegen. Han har et kart på kontoret som viser hvor langt ambulansehelikopterets sirkel når. Trysil er langt utenfor sirkelen.

Han må tenke alternativer når innbyggere i hans distrikt blir alvorlig syke.

– Det er bekymringsfullt at vi har en større region i Trysil-området som ikke er dekket inn av luftambulansen, sier Jeppesen. Vi er en turistkommune og mange mennesker reiser hit på ferie, fortsetter han.

Det er rundt 6000 innbyggere i Trysil. I vintersesongen øker tallet til mellom 25.000 -50.000. I Påsken er det så mange som 50.000 mennesker i kommunen.

– Da behøver vi på lik linje med alle andre i samfunnet å kunne levere like god beredskapstjeneste, sier Jeppesen. Da er det et problem at vi ikke er dekket inn av luftambulanse.

Hvis du selv hadde vært utsatt for en alvorlig trafikkulykke, hva tenker du om dine muligheter for å overleve eller komme deg etterpå?

Da er mine muligheter redusert, sier Jeppesen. Jeg er sikker på at jeg får god behandling i starten, men når det kommer til rask transport, vil ikke mine muligheter for å overleve være like gode som en som blir skadet et annet sted i landet.

Turid Borthen fikk hjertestans og var avhengig av legehelikopter for å komme raskt til sykehus.

Se innslaget fra Dagsrevyen: