Hopp til innhold

Ungdom sliter med å finne jobb

Arbeidsgivere vil ikke ansette ungdom, men samtidig kreves det at gruppen blir mer ansvarlig. – Dette er en dobbeltkommunikasjon det må tas tak i, sier ungdomsorganisasjonen Unginfo.

Marte fra Teenage Boss

Marte (16) må bytte ut shopping med jobbjakt i «Teenage Boss».

Foto: NRK Promobilde

Å la unge mennesker tjene sine egne penger, er et av flere tiltak som ettersøkes fra eksperthold for å gjøre ungdom mer ansvarlige.

Men dette står i skarp kontrast til virkeligheten, da det viser seg å være en stor utfordring for ungdom under 18 år å finne seg en jobb ved siden av skolegangen.

Vil ha flere tiltak

René Brunsvik i organisasjonen Unginfo har stor pågang av unge mennesker på jobbjakt. Han mener ungdom er en gruppe som i stor grad blir glemt.

– Vi møter unge som er klare og motiverte for jobb, men som ikke finner noe å gjøre. De ansvarliggjøres i forhold til utdanning og må velge hva de skal bli i 10. klasse. Samtidig holdes de utenfor arbeidslivet, sier Brunsvik til NRK.no.

– Det er en dobbeltkommunikasjon når de blir bedt om å være voksne på noen områder, men ikke får muligheten til å prøve seg på andre.

Han mener det er et problem når forventningene fra samfunnet ikke står i samsvar med mulighetene, og etterlyser flere tiltak.

– Jobbkurs og informasjonsarbeid på skolen kan være relevante tiltak. Dessuten kan det også være en ide å jobbe mer opp mot arbeidsgivere for å få dem til å forstå at ungdom under 18 kan være en ressurs.

Blir ikke tatt på alvor

Karolina Kvilhaug

Karolina Kvilhaug startet et eget jobbformidlingsselskap på skolen sammen med fire medelever.

19 år gamle Karolina Kvilhaug fra Oslo hadde også problemer med å finne seg en jobb. Hennes løsning ble å starte egen bedrift.

Jobb Under 18 startet som et skoleprosjekt for snart tre år siden, men er i dag en jobbtjeneste som har spesialisert seg på unge mennesker.

– Ungdom under 18 får seg ikke jobb fordi de er for unge. Når de er over 18 år havner de bakerst i køen fordi de mangler arbeidserfaring, så da blir det veldig vanskelig å komme inn på jobbmarkedet.

Hun oppfordrer norske bedrifter til å se på ungdom som en ressurssterk gruppe, men opplever selv at det ikke alltid er like lett å bli tatt seriøst.

– Vi er i møter med bedrifter der vi prøver å få frem fordelene med å ha ungdom i arbeid. De er billigere arbeidskraft enn de over 18, og kan gjøre mye av de samme oppgavene, sier hun.

– Men ettersom vi er unge selv, er det mange arbeidsgivere som ikke helt tror på oss.

– Har søkt 40 jobber

16 år gamle Marte er en av deltagerne i NRK-serien «Teenage Boss». Hun var på jobbjakt i programmet, og opplever det som vanskelig for hennes aldersgruppe å nå frem til arbeidsgiverne.

– Det er veldig vanskelig å finne en jobb ved siden av skolen. Er man under 18, får man nesten ikke lov til å betjene en disk en gang, så utvalget begrenser seg veldig.

Marte (16) styrer økonomien

Marte må lære seg å styre familiens økonomi i Teenage Boss

Foto: NRK

Marte har venner som har lagt inn mye innsats uten å få tilslag. Hun mener at det ikke er rart at motivasjonen kan få seg en knekk.

– Jeg kjenner mange som gjerne vil ha en jobb og har venner som har søkt 30–40 jobber uten å finne noe. Når vi ikke engang får muligheten til å komme inn på jobbmarkedet, føles det feil at ungdom får kritikk for å være late og uansvarlige, mener Marte.

Lav ledighet i Norge

NHO representerer over 20.000 bedrifter og er godt kjent med problemet. Men organisasjon sitter ikke på noen snarlig løsning som kan bedre jobbsituasjonen for de yngste jobbsøkerne.

– Det er ingen tvil om at det er vanskelig for unge å komme inn på arbeidsmarkedet. I løpet av de siste årene har det vært en ganske god sysselsettingsvekst, og dette har også gagnet ungdommene. Men likevel ser vi at situasjonen er vanskelig, sier rådgiver Alf Lønne til NRK.no.

– Unge mennesker ble hardest rammet av nedgangen etter finanskrisa. Norge har en ganske lav ungdomsledighet, men det gir ikke et godt bilde på hvor mange unge som egentlig er ute etter jobb, da mange unge trakk seg helt ut av arbeidsmarkedet etter finanskrisen.

Bør tidlig ut i arbeidslivet

NHO har ved ungdomsorganisasjonen NHO Ung, flere tiltak som skal få unge mennesker ut i jobb. Lønne mener det er viktig å ikke gi opp, selv om man opplever søkeprosessen som vanskelig.

– Vi mener det er fordelaktig å ha kontakt med arbeidslivet så tidlig som mulig. Arbeidserfaring betyr at man får forståelse av mekanismene i arbeidslivet, og det skaper et nettverk som kan være viktig senere.

– Men det viktigste av alt er at vi har et godt utdanningssystem som gjør at ungdommen får gode kvalifikasjoner. Og dette er myndighetenes ansvar.

Har du tips til hvordan man skal få seg jobb? Diskuter under.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)