Hopp til innhold

Sover du med kjæresten din? Bra!

Det er faktisk godt for helsa.

sove

Samsoving kan forbedre helsetilstanden din.

Foto: Colourbox

Sover du sammen med partneren din? Da er sannsynligheten for å bli rammet av hjertetrøbbel lavere enn om du sover alene.

Det å være nær noen øker kroppens nivå av kjærlighetshormonet oxytocin, slik at du får en opplevelse av å være trygg og avslappet.

Søvnforskere ved universitetet i Pittsburgh har avdekket at det i sin tur senker nivået av stresshormonet kortisol i kroppen din, noe som altså gjør at risikoen for hjertesykdom blir lavere.

God søvn og trygghet gir dobbel helseeffekt

Å ha høye nivåer av kortisol er slett ikke bra for hjertehelsen. Det øker produksjonen av signalstoffer kalt cytokiner i kroppen. Disse kan fremkalle betennelsestilstander som også kan forårsake depresjon og autoimmun sykdom.

De amerikanske forskerne fant altså at de som sover med en fast partner hadde lavere nivåer av cytokiner i kroppen enn de som sover alene. Fra før av vet man at folk som lever i langvarige forhold har generelt bedre helse enn enslige.

– Og vi vet at søvn er en faktor som er svært viktig for helse og velvære. Når det i tillegg er noe par gjør sammen er det rimelig at dette kan knyttes til helsetilstanden deres, sier forsker Wendy Troxel ved universitetet i Pittsburg, ifølge Daily Mail.

LES OGSÅ: Disse lydene vekker deg

Partneren kan også ødelegge søvnen

Ståle Pallesen

Ståle Pallesen.

Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer

– Det høres sannsynlig ut at vanlige, psykologiske mekanismer som nærhet og støtte gir positivt utslag på helsen. Og samsoving kan jo bidra til dette, sier seniorforsker og professor Ståle Pallesen ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsjukdommar.

– Men det er ikke til å unnslå at partneren noen ganger kan oppleves som forstyrrende når du skal sove. Høylydt snorking er vel neppe spesielt stressdempende?

– Forstyrrende partneratferd på soverommet er klart noe som kan ødelegge søvnen. Vi har undersøkt dette ut fra en liste på hele 40 faktorer som vi fant frem til kunne som kunne spille inn her, og snorking er definitivt en vanlig årsak til frustrasjon.

LES OGSÅ: Snorking kan femdoblekreftrisikoen

(Saken fortsetter etter listen).

Irriterende partneratferd på soverommet

Irriterende partneratferd på soverommet Nasjonalt kompetansesenter for søvnsjukdommar har undersøkt hva vi irriterer oss mest over hos partneren når vi skal sove. Her er listen over potensiell søvnforstyrrende partneratferd (ikke rangert):
1. Snorker høyt
2. Snakker eller skriker i søvne
3. Legger seg mye før meg
4. Legger seg mye senere enn meg
5. Står opp mye før meg
6. Står opp mye senere enn meg
7. Ligger urolig
8. Leser på sengen
9. Røyker på sengen
10. Er voldelig i søvne
11. Går i søvne
12. Rykker i bein / armer i søvne
13. Fiser / promper i søvne
14. Spiser i sengen
15. Sikler i søvne
16. Lager irriterende lyder i søvne
17. Sover i uappetittelige / ekle / lite tiltalende stillinger
18. Flytter seg nærmere meg i sengen enn jeg selv ønsker under søvnen
19. Flytter seg lengre fra meg i sengen enn jeg selv ønsker under søvnen
20. Innstiller på en annen soveromstemperatur enn jeg ønsker
21. Hører på radio i sengen
22. Bruker mobiltelefon i sengen
23. Bruker PC i sengen
24. Ser på TV i sengen
25. Spiller dataspill i sengen
26. Har lys på om natten, når jeg vil ha det av
27. Slår lys av om natten når jeg vil ha det på
28. Drar dyne / pute vekk fra meg i søvne
29. Står opp fra sengen gjentatte ganger
30. Stopper å puste under søvn
31. Vugger / gynger kroppen gjentatte ganger i søvne
32. Skjærer tenner i søvne
33. Svetter i søvne
34. Lar barn / barna få ligge i sengen vår
35. Lar kjæledyr få ligge i sengen vår
36. Åpner soveromsvinduet mens jeg vil ha det lukket
37. Lukker soveromsvinduet mens jeg vil ha det åpent
38. Klør seg i sengen
39. Gjør seksuelle tilnærmelser / har sex i søvne
40. Har dårlig ånde under søvn
41. Sover naken eller med plagg jeg ikke liker
42. Skriver i sengen.


Kilde: Nasjonalt kompetansesenter for søvnsjukdommar
 

Bli enige om soveforholdene

– Hva gjør man når partneren faktisk forpurrer den gode nattesøvnen?

– Man må jo bli enige om de grunnleggende tingene som må være tilstede for å oppnå en god natts søvn. For eksempel kan dette handle om madrasstype, temperatur og lysforhold på soverommet. Man må finne en gylden middelvei som gjør belastningen minst mulig for begge parter, sier Pallesen.

LES OGSÅ: Snorking går ut over sexlivet

Videre oppfordrer han til å på en pen måte ta opp temaet snorking og andre irriterende ting partneren gjør, som vedkommende kanskje ikke er klar over.

– At den ene er A-menneske og den andre B-menneske kan være en kilde til frustrasjon for noen. At B-mennesket skal legge seg klokken ti om kvelden for så å vri seg søvnløs i flere timer kan være frustrerende. På samme måte som det kan være frustrerende for A-mennesker å bli vekket av B-mennesket når han/hun omsider finner sengen.

Pallesen forteller at noen, kanskje spesielt de som lider av insomni, er svært sensible for partnerens atferd nattestid.

– Her kan det kanskje være aktuelt å ha separate soverom, i alle fall i arbeidsuken. Selv om samsoving er sunt på en generell basis blir det ikke det når man bare ligger og irriterer seg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)