Hopp til innhold

Slik unngår du legionella

- Det viktigste er å rengjøre dusjhodet, og ha høy nok temperatur på varmtvannsberederen, sier smittevernoverlege.

Dusj

Gjennomspyling av dusjen hjemme med varmt vann forebygger legionellasmitte.

Foto: Colourbox.com

Les også:

I løpet av kort tid er det påvist fire tilfeller av legionellasykdom hos personer som bor i Oslo eller har oppholdt seg der.

Tore Steen

Tore Steen er smittevernoverlege i Oslo.

Foto: Grethe Kielland Jenssen (NRK)

- Legionella arter seg som en alvorlig lungebetennelse, det er ikke noe spesielt ved sykdommen som gjør at du kan skille den fra en vanlig lungebetennelse. Legionella må dermed påvises ved spesielle prøver, først og fremst en urinprøve, sier smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen, til NRK.no.

Har du erfaring med legionella? Send oss en e-post!

Uvisst hvor smitten kommer fra

Hvem bør nå testes for legionella?

- Vi har gitt beskjed til sykehusene i Oslo, så de er klar over dette. Hvis de får tilfeller av alvorlig lungebetennelse, vil sykehusene nå undersøke dette nærmere, opplyser smittevernoverlegen.

Det er uvisst hvor legionellasmitten kommer fra.

- Vi kan ikke utelukke en felles smittekilde. De fire som er smittet, bor på forskjellige steder i byen. Det er tatt prøver hjemme hos dem, men vi har ikke fått svar på alle prøvene ennå. Så vi vet ikke om de har blitt smittet hjemme, sier Steen.

Hvordan unngå legionellasmitte?

Dersom smitten kommer fra en felles smittekilde, for eksempel et kjøletårn, er det dessverre lite du kan gjøre. Men for å unngå legionellasmitte hjemme, er det to viktige ting du kan gjøre. Her er informasjon fra Folkehelseinstituttet :

  • Rengjør dusjhodet skikkelig. For å hindre vekst av legionellabakterier bør dusjslanger og dusjhoder gjennomspyles regelmessig med vann som holder minst 70 C, i fem minutter. Det er tilstrekkelig med en liten vannstråle forutsatt at minimumstemperaturen holdes. For å ikke bruke for mye av varmtvannet anbefales det derfor å strupe krana når tilstrekkelig temperatur er nådd. For dusjer som brukes ofte, bør to til fire ganger i året normalt være tilstrekkelig.

Regelmessig spyling med vann på 60 C etter vanlig bruk vil også kunne redusere risikoen. Varmebehandlingen bør i tillegg utføres etter at dusjene har stått ubrukt, for eksempel etter flere ukers ferie.

  • Høy nok temperatur på varmtvannsberedere. For leiligheter og hus med egen varmtvannsbereder styrer beboerne selv temperaturforholdene i vannet, og vannet i varmtvannsberederen bør holde over 70 C.

Smitter ikke fra person til person

Smittevernoverlegen i Oslo har nå sendt ut forespørsel til eiere av alle kjøletårn og såkalte luftskrubbere, det vil si anlegg som renses ved hjelp av vann. Det er totalt 55 kjøletårn og luftskrubbere i Oslo.

- Det er viktig å huske at legionella ikke smitter fra person til person, sier Tore Steen.

Erfaringsmessig er pasienter med kroniske lungesykdommer mest utsatt for legionellasmitte.

Les også: Skal stoppe legionella

Har du erfaring med legionella? Send oss en e-post!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)