Hopp til innhold

Slik hindrer du fuktskader

Redd for fuktskader? Forbrukerinspektørene har tips til hvordan du skal unngå både mugg-, råte- og fuktproblemer i hjemmet.

Mugg på bad
Foto: Mycoteam

Av: Guri Smenes

Flere boliger og leiligheter har fuktskader, men det finnes heldigvis mange måter å unngå problemene på. 

 

God ventilasjon

Det som først og fremst er viktig er å sørge for god ventilasjon av boligen. Mange boliger har utilstrekkelig luftskifte, og det er viktig at alle lufteventiler er åpne og utildekket.

Fuktskader oppstår som regel fordi luftfuktigheten inne er for høy og fordi det dannes kondens. Det er derfor viktig å lufte godt, men det er ikke alle tider på året det er like lønnsomt å lufte.

 

Luft om vinteren

Daglig leder i det biologiske bygningsskadefirmaet  Mycoteam ,Kolbjørn Moen Jensen understreker at hus med kjeller ikke burde lufte på varme, fuktige sommerdager, for da er det stor sjanse for at man får muggproblemer.   

 

 

Mugg og fukt i kjelleren
Foto: Mycoteam

– Om man først får muggproblemer i kjelleren vil det trolig spre seg til resten av huset. Mitt råd er derfor å unngå å lufte om sommeren, fra juli til september, for da er luftfuktigheten høy og kommer dette inn i kjelleren kan det lett bli kondens og muggskader.

Det er også viktig at man i eldre kjellere sørg for at pappkartonger og trematerialer ikke ligger inntil veggen.

 

Skru på varmekablene

Har du en ny enebolig med sokkel- eller hybelleilighet som varmes hyppig?  Luft mindre på varme og fuktige dager. Husk at du lett kan få kondensskader på et kaldt flislagt gulv-så skru på varmekablene. 

Det er også viktig å passe på at man har en moderat innetemperatur, helst under 22 grader.

 

Unngå kondens

Unngå også kondenspunkter i huset. Hvis kondens dannes, er luftfuktigheten for høy. Kondensfukt kan føre til muggsoppvekst som kan skade både mennesker og materialer.      

 

 

Kondens på vindu
Foto: Mycoteam

Spesielt soverommet er særlig utsatt, og unngå for all del teppegulv, og luft sengetøyet hyppig. Sørg for god utluftning fra soverommene, og bruk ventilene. Sjekk vinduet om vinteren, er det kondens på mellom en eller to cm i vinduskarmen har du for dårlig luftsirkulasjon.

Det er også viktig at man i eldre hus trekker senga ti cm ut fra veggen. Alle tunge møbler burde også stå litt ut fra kalde ytterhjørner så du unngår kondens i vinterhalvåret.

 

Kjøkken og bad

Det er også viktig å sjekke fuktskader på kjøkkenet. Når du sjekker så se etter at det ikke er noen små lekkasjer, for det kan forårsake mugg.

– Bak kjøkkenbenken og kjøkkenvasken, samt  på sponplatene kan det ofte dannes mugg, så det er viktig å sjekke disse områdene, forklarer Jensen.

Det er også viktig at man er oppmerksom på fuktkilder i huset som bad, badstu, dusj, vaskemaskin og tørketrommel. Det er viktig at slike steder er godt utluftet. Rom som befinner seg bak dusjen burde sjekkes ekstra nøye for det oppstår ofte fuktskader i veggen. Rengjør under dusjkabinettet med kar og badekaret. Der samles mye støv og  fuktighet seg.     

 

 

Sluk
Foto: Mycoteam

– Sørg også for å ta opp risten i sluket og gjør det rent et par ganger i året. Da unngår du at sluket tetter seg og at vannet flyter utover gulvet mot listene hvor det fort kan dannes mugg.

 

Ta en tur på loftet

Hvis du har loft kan det være lurt å sjekke det i januar eller februar når det er kuldegrader ute.

– Det er også mulig å gjøre dette nå, og det man skal se etter er mørk misfaring i taktroa. Er det det så har man problemer med kondens, forklarer Jensen. 

Jensen påpeker også at det er viktig å sjekke alle klassiske lekasjepunkter som for eksempel pipestokken.

– Sjekk rundt pipestokken at det ikke renner vann inn der. Gjør det det så kan du fort få fuktproblemer.

 

Regelmessig renhold

Et siste tips er også å sørge for regelmessig renhold. Etterse, rengjør og vedlikehold eventuelle klimainstallasjoner. Fjern også hybelkaniner og støv.

– Hybelkaniner påvirker huset negativt, og tørr luft med støvfragmmenter gjør  lufta dårligere. Et annet problem er at det om sensommeren kan gro muggsopp i støvet.

 

Les mer om muggproblemer på Folkehelseinstituttet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)