Hopp til innhold

Stopper hundeimport etter rabiesvarsel

Hver femte gatehund som kommer til Norge har ingen beskyttelse etter vaksinasjon mot rabies. Nå går Mattilsynet nok en gang til kamp mot EU for å stoppe all kommersiell hundeimport fra Romania.

Syk Pomeriananvalp

Denne hunden ble beslaglagt og satt i karantene på grunn av mistanke om hundesmugling. Ifølge Mattilsynet var den slapp og hadde kraftig diaré, i tillegg til mulige tegn på bedøving.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Norge har ikke hatt rabies på over 100 år. Nå er risikoen høyere enn på lenge, viser en ny rapport.

På oppdrag fra Mattilsynet, og med hjelp fra hundeeiere, har Veterinærinstituttet gjennomført en undersøkelse av 70–80 gatehunder innført til Norge i 2012.

Resultatene bekrefter at mange har med seg parasitter som er fremmede eller forekommer sjelden hos hunder her i landet.

– Vi er bekymret for den situasjonen som vi har fått kunnskap om. Det øker sannsynligheten for at vi kan få hunder med rabies til Norge, sier Arve Lund, forsker og veterinær ved Veterinærinstituttet til NRK.no.

Rabies er en sykdom som kan smitte fra dyr til mennesker gjennom spytt. Det vanlige er at man blir smittet ved bitt eller rifter. Verdens helseorganisasjon regner med at 55 000 mennesker dør årlig av sykdommen, hovedsakelig i Afrika og Asia.

– Svært alvorlig

– Dette er svært alvorlig. Rabiesvirus og revens dvergbendelorm kan smitte til mennesker og forårsake alvorlige sykdommer, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet.

Mattilsynet advarer fortsatt på det sterkeste mot å ta inn hunder fra Sør- og Øst-Europa til Norge.

– Folk må ta ansvar selv. Å ta med seg gatehunder hjem fra andre land betyr en betydelig økt risiko for at det kommer nye parasitter og sykdommer inn til landet, sier Landsverk.

I tillegg til rabies og revens dvergbendelorm er det også risiko for sykdommer som leptospira, bruscella, tungeorm, hjerteorm og piskeorm.

– Før 1. januar 2012 skulle man ta blodprøve på hundene. Det kravet falt bort. Men vi ønsket å sjekke hvordan situasjonene er. For vel halvparten av hundene var det et utilstrekkelig nivå av antistoffer. For nesten hver femte hund så var nivået så lavt at vi setter spørsmålstegn ved at hunden i det hele tatt er blitt vaksinert, sier Lund.

NRK.no har skrevet flere saker om hundeimport fra utlandet. Les alle sakene her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Større fare for rabies

ROMANIA/ Stray dog looks on from a dog shelter in Bucharest

Dette er en av hundene Mattilsynet helst ikke vil ha inn i landet. Bildet er tatt på et hundekennel i Romania.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

– Den siste rapporten viser at det er større fare for å få rabies til Norge enn tidligere, sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef i Mattilsynet til NRK.no.

Det er mye rabies i en del av landene i Øst-Europa. Når hundene kommer til Norge uten å ha en rabiesvaksine som fungerer øker risikoen for at rabies skal komme til Norge betraktelig.

– Vi vet det kommer inn en del hunder fra Romania på kommersiell basis. Hunder som innføres til Norge kommersielt skal komme fra registrerte virksomheter som er under offentlig tilsyn. Vi har flere ganger bedt rumenske myndigheter om informasjon om hvilke registrerte virksomheter de har i landet, men vi har ikke fått noe. Dette, og resultatene i rapporten til Veterinærinstituttet, gjør at vi nå stopper all kommersiell import av hunder fra Romania, sier Åmdal.

Les mer om tiltakene på Mattilsynets hjemmesider.

– Vet ikke hva EU vil si

Dette er i strid med de nåværende EU-reglene.

I 2004 ble kjæledyrordningen innført for EUs medlemsland. Kort og godt betydde det at kjæledyr ikke lenger trenger en blodprøve som viser beskyttelse mot rabies. Det har igjen medført at hunder som innføres, kan ha mangelfull vaksine mot den dødelige sykdommen.

Norge, som EØS-land, fikk åtte år på seg til å innføre denne ordningen. 1. januar 2012 ble ordningen innført, noe som har ført til at langt flere hunder med smittestoffer har blitt tatt med til Norge.

Mattilsynet har tidligere prøvd å stoppe all kommersiell innførsel av rumenske hunder til Norge, men EU-kommisjonen satte ned foten.

Hva vil EU si til disse tiltakene? Vil de sette ned foten igjen?

– Jeg vet ikke hva de sier, det får vi se. Det kan godt hende EU reagerer negativt, men jeg spekulerer ikke i det. Vi gjør det vi mener er riktig for å ivareta den gode dyrehelsa og beskytte dyrene som er i Norge.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)