Hopp til innhold

Lena hadde konstant spysjuke

Blir du sliten og utslått av omgangssyke? Lena Lofgren hadde sykdommen «sykliske brekninger», som kan sammenlignes med at spysjuken varer i flere år.

Lena Lofgren

Lena Lofgren hadde «sykliske brekninger». Hun var mest plaget da hun var ungdom.

Foto: Astrid Engen / NRK

– Det er som å ha konstant spysjuke. I løpet av en time kunne jeg kaste opp 15 ganger. Du kan jo tenke deg hvor fælt det er å ha spysjuke. Dette var mye verre, sier Lena Lofgren fra Skaun i Sør-Trøndelag til NRK.

Hun er 23 år og en av få i Norge med den sjeldne sykdommen «Sykliske brekninger». Det er en sykdom som gjør at du kaster opp i perioder på inntil en uke. Deretter er du helt frisk en stund før det kommer en ny periode med mye oppkast. Sykdommen rammer stort sett barn, og de fleste vokser den av seg. Den kan sammenlignes med en slags migrene i magen.

– Vi ser en forhøyet andel av sykdommen i familier med mye migrene. Sykdommen styres av hjernen, men vi vet ikke hva som utløser den, sier Jarle Rugtveit. Han er overlege ved avdeling for barnemedisin på Oslo universitetssykehus.

Vanskelig å oppdage

Lena var mye plaget av kvalme da hun var barn. Men det var først da hun begynte på ungdomsskolen at problemene ble store.

– Jeg var kvalm og kastet opp nesten hver morgen i perioder, sier Lena.

Det var ikke lett å finne ut hva det feilte henne. Først trodde legene det var omgangssyke. Så var de var inne på at det kunne være psykisk eller spiseforstyrrelser. Lena tok graviditetstest og masse andre prøver.

– Men sykdommen ble bare verre. Etter hvert oppdaget jeg et slags mønster. Jeg kastet opp mye rundt menstruasjonen, sier Lena.

Til slutt var det en lege ved St. Olavs Hospital i Trondheim som skjønte at hun hadde den sjeldne sykdommen.

Omgangssyke

Oppkast flere ganger om dagen er vanlig ved sykdommen sykliske brekninger.

Foto: Astrid Engen / Illustrasjon

Tidlig behandling viktig

Sykliske brekninger skiller seg fra spysjuke. Når du har spysjuke er det noe i magen som må ut, et virus du må kvitte deg med. Ved sykliske brekninger er det kvalmen som utløser oppkast.

– Det har kommet ganske gode kvalmestillende medikamenter. Hvis man får dem, kan man komme seg fortere på beina, sier Rugtveit.

Han mener det er viktig at pasienter med sykliske brekninger kommer tidlig til behandling.

– Ubehandlet kan pasientene bli kritisk dehydrert. Hvis man får behandling tidlig, blir sykdomsforløpet kortere og man trenger ikke være så lenge på sykehuset.

Må leve rolig

De fleste med sykliske brekninger blir bedre når de blir voksne. Lena er nesten helt frisk i dag, men må bruke medisiner som demper symptomene innimellom.

– Jeg kan ikke stresse for mye eller feste hele natten. Da blir anfallene verre. Hvis jeg får nok søvn og hvile går det ganske bra.

Lena Lofgren

Bedre nå: Lena Lofgren er mindre plaget av sykdommen nå, men hun må ta forholdsregler for å unngå kvalme.

Foto: Astrid Engen / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)