Kan redde flere nyfødte

Norsk praksis fører til 20 dødfødsler og alvorlige fødselsskader hvert år, hevder en fødselslege ved Sykehuset Innlandet. Risikoen for dødfødsler øker allerede når kvinnen går én uke over termin. Det viser norsk og internasjonal forskning for andre gang på få år.

Fødestue.
Foto: Scanpix/ Arkiv / Scanpix

 

Se reportasjen i nett-TV her

Hvert år gjennomgår ca. 60 000 kvinner her i landet et svangerskap. Ikke alle kan reise hjem fra sykehuset med et lite nytt familemedlem på armen. Noen mister barnet mens det ennå er i magen, fordi de har gått over terminen.

20 slike dødsfall, samt alvorlige fødselsskader, kan unngås hvert år hvis man setter i gang fødselen etter en uke over termin, hevder Jakob Nakling. Han er seksjonsoverlege ved Sykehuset Innlandet i Lillehammer.

Venter for lenge

Over en tidsperiode på 20 år har Nakling samlet inn data om 20 000 fødsler i Oppland. Doktorgradsavhandlingen hans viser at risikoen for dødfødsel stiger en drøy uke etter at terminen er passert.

Naklings funn får støtte fra flere anerkjente internasjonale studier som nå er offentliggjort i en ny Cohrane–rapport. I dag venter alle sykehus i Norge enda en eller to uker over termin før de setter i gang fødselen.

- Dette er en nytte/kostnadsvurdering. Studien viser at vi får en økning på én prosent akutte keisersnitt ved å sette igang fødselen etter en uke på overtid, men det mener jeg det er verdt når utfallet er friske barn, sier Nakling.

For store omkostninger

De fleste sykehusene i Norge i dag følger fødselsveiledningen fra Norsk Gynekologisk Forening. Den anbefaler å vente to uker over termin før man tar inn kvinnen til kontroll. Deretter undersøkes de hver annen dag . Tre uker over termin skal alle gravide settes i gang.

Ved Bærum Sykehus har overlege ved fødeavdelingen, Karen Sofie Koss, ikke funnet at de nye studiene som i dag foreligger, tilsier at man bør endre rutinene.

- Hovedargumentet mitt er at igangsetting av fødsel for tidlig øker faren for akutte keisersnitt som kan medføre alvorlige blødninger med påfølgende infeksjoner for kvinnen.

- For at jeg skal bli overbevist om at det er riktig å sette i gang fødselen etter en uke på overtid vil jeg ha gjennomført en større studie. Der kan man sammenligne igangsetting av fødsel etter en uke på overtid med igangsetting etter to uker over termin. Da hadde vi hatt grunnlag for å endre rutinene, mener Koss.

Må reagere nå

Nakling på sin side mener at det ikke finnes noen større omkostning enn å miste barnet sitt. Det er grunnlag nok å vite at risikoen for dødfødsel stiger en uke over termin, for å endre rutinene.

- Hvor mye trenger man å vite, når man vet at resultatene er at flere dør på grunn av dagens praksis? spør Nakling, som har valgt å endre rutinene ved sin egen avdeling på Lillehammer på bakgrunn av funnene sine.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)