Kan løse blodmangelen

Tomme hyller i blodbankene kan være historie om få år.

Blodbank
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Britiske forskere planlegger nå et stort prosjekt for å forsøke å lage syntetisk menneskeblod ved hjelp av stamceller.

Målet er å sikre tilførselen av blod på sykehusene, slik at man alltid har tilgjengelig blodtype O. Dette er en blodtype som kan brukes på alle, og er derfor mye brukt i akuttmedisin.

Syntetisk blod vil også være fritt for eventuelle smittestoffer og antistoffer.

- I prinsippet kan dette gi oss en ubegrenset tilførsel av blod, sier prosjektets leder Marc Turner til BBC .

På jakt i prøverørsglassene

Forskerne må finne menneskelige embryoer (befruktede egg) som kan utvikles til universelle O-blodgivere. Embryoer som er til overs etter prøverørsbehandling vil bli testet med dette for øye.

Embryoene vil bli testet for blodtypeanlegg. Deretter vil de få utvikle seg i noen dager til det er mulig å høste stamceller. Stamcellene vil så påvirkes til å lage røde blodlegemer.

Prosjektet finansieres blant annet av blodbankene i Skottland, England og Wales.

I Storbritannia er 0-blod en mer begrenset ressurs enn i Norge. Bare 7 prosent av britene har blodtypen, mens rundt 40 prosent av nordmenn har blodtype 0.

Stamceller - kroppens superceller

Stamceller er en type celler som har den egenskapen at de kan utvikle seg til en hvilken som helst annen celletype.

Derfor tror man at forskning på stamceller vil føre til mange medisinske gjennombrudd i årene som kommer.

Professor Marc Turner, som leder blodstudien, sier til BBC at han tror det er realistisk å tro at syntetisk blod kan være i bruk om 5-10 år.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)