Hopp til innhold

HIV-viruset forsvant

Legene klarer ikke lenger å påvise HIV hos en mann som har gjennomgått stamcelle-transplantasjon.

Blodprøve
Foto: Rainer Prang / NRK

En HIV-positiv, 42 år gammel amerikaner bosatt i Tyskland, ble behandlet for leukemi ved stamcelle-transplantasjon.

I dag, to år etter transplantasjonen, finnes ingen spor av HIV-viruset i blodet hans, ifølge en artikkel som publiseres i New England Journal of Medicine.

Stamcelle-donoren var bærer av en genmutasjon som gir naturlig motstand mot viruset som leder til AIDS.

LES OGSÅ: Mette-Marit fronter AIDS-kampanje

Genmutasjon

Legene ved Charite Universitatsmedizin i Berlin foretok transplantasjonen for å kurere mannens leukemi, ikke HIV-infeksjonen.

Likevel valgte legeteamet en donor med en gensammensetning som gir naturlig motstand mot viruset.

Sprøyte.
Foto: Edward Hardam

Genmutasjonen fører til at reseptoren CCR5 settes ut av spill. Denne reseptoren finnes vanligvis på overflaten av T-celler. Dette er en type hvite blodlegemer som HIV-viruset angriper.

Denne mutasjonen finnes i en til tre prosent av den hvite, europeiske befolkningen.

LES OGSÅ: Hiv-fordommene

Ekstremt inngrep

Selv om 42-åringen tilsynelatende er kvitt både leukemien og HIV-infeksjonen, heller legestanden kaldt vann i blodet på AIDS-kur-optimister.

En stamcelle-transplantasjon er et for ekstremt inngrep til at det kan bli noe rutineinngrep.

- Omtrent en tredel av menneskene som gjennomgår en slik transplantasjon dør, så det er veldig risikabelt, sier professor Jay Levy, ved University of California, San Francisco.

Han har skrevet et tillegg til artikkelen som publiseres i New England Medical Journal.

LES OGSÅ: HIV-frykt etter test-kutt

Tilbakefall kan skje

For å gjennomføre en stamcelle-transplantasjon, må legene først ødelegge pasientens immunsystem. Når pasienten så er åpen for infeksjon, transplanteres donorens stamceller inn i pasienten i et forsøk på å etablere et nytt, friskt immunsystem.

Jay Levy ved University of California påpeker at det slett ikke er sikkert at 42-åringen er helt kvitt HIV-viruset. Det kan gjemme seg et sted i mannens kropp og blusse opp igjen senere.

Funnet innebærer likevel et glimt håp til HIV-positive, og helsen til den amerikanske 42-åringen vil følges tett i tiden som kommer.

LES OGSÅ: Ny krem mot herpes

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)