Hopp til innhold

Aldri har så mange menn bodd alene

Færre får barn, de tjener mindre og dør tidligere. Utviklingen som skildres i den danske TV-serien «Mannefall» skjer også i Norge, advarer norsk forsker.

Denis Johansen (35) bor alene og har foreløpig ingen barn. Han har ikke utdannelse eller arbeid.

Arbeidsløse Denis Johansen (36) tilhører en ny generasjon som har overrasket forskere. Han isolerte seg allerede i 20-årene fra omverdenen. De siste ti årene har han levd i et slags «parallellunivers» på nett, der han spiller spill og lager musikk.

Foto: DR

Denis Johansen (36) har sittet alene foran PC-en i ti år. For Claus Søgaard (52) raknet det helt etter en skilsmisse.

Bonden Mike Vestergaard Frandsen (30) håper at den rette bare vil dukke opp. Som før i tiden. Før flere kvinner enn menn begynte å fullføre høyere utdanning.

Flemming Madsen (54) har alltid hatt sans for søtsaker. Men sjelden en portvokter ved kjøleskapet.

Nå går singellivet på helsa løs.

Mike Vestergaard Frandsen er bonde. Han ønsker seg en kjæreste, men det blir stadig færre kvinner på hans alder i området hvor han bor.

Kjernefamilien er ikke lenger nødvendigvis et mål for alle, men for bonden Mike Vestergaard Frandsen (30) er det drømmen. Han ønsker å stifte familie, men sliter med å finne en kjæreste.

Foto: DR

Mennene i «Mannefall», som sendes i NRK, tilhører en ny trend.

Nær halvparten av alle ufaglærte menn i Danmark lever nå alene. Mot sin vilje. 3 av 4 ønsker seg nemlig familie.

De tjener mindre, får færre barn og dør tidligere enn ufaglærte menn med familie.

– Den samme utviklingen ser vi i Norge, advarer førsteamanuensis Thorgeir Kolshus ved OsloMet.

Han frykter konsekvensene.

– Dette er et reelt problem for Norge. Både helsemessig, sosialt, økonomisk og sikkerhetsmessig. Dette må løftes og snakkes om.

Jan Richs (63) tilhører gruppen av ufaglærte menn som sliter med en rekke livsstilssykdommer. Han har diabetes og kols, og forbereder seg på en fedmeoperasjon.

Jan Richs (63) tilhører gruppen ufaglærte, enslige menn som sliter med en rekke livsstilssykdommer. Han har diabetes og kols, og forbereder seg på en fedmeoperasjon når vi møter ham i «Mannefall».

Foto: DR

Stadig flere som ønsker seg barn, ender opp uten

I Norge er nær en million mennesker registrert som enslige.

Det er historisk.

Å være registrert som enslig betyr ikke nødvendigvis at man er singel eller barnløs. Kjernefamilien er ei heller lenger alles drøm.

Men antallet som ønsker seg barn, og ender opp uten, stiger.

Norge registrerte i fjor det laveste fruktbarhetstallet som noen gang er målt.

Flemming Madsen (54) er glad i å danse. Han ser alltid frem til ulike sosiale treff, men har vanskelig for å finne en livsledsager.

Flemming Madsen (54) er ikke redd for å kaste seg ut på dansegulvet, men har vanskelig for å finne en å dele livet med.

Foto: DR

Følelsen av utenforskap vokser i blindsonen

Der menn tier, taler statistikken.

Høy selvmordsrate og andelen straffedømte menn minner om at frustrerte menn kan skade både seg selv og andre.

Nettet har gitt en ny arena.

Aggressive nettdebatter domineres av menn og personer med lav utdanning. Felles for dem som hetser, er at de selv ikke ser seg som «nettroll».

Danmark

Mannsforskere påpeker at endringene skjer raskt og utfordrer menn på måter vi aldri tidligere har sett i vår kultur og sivilisasjon. Det påvirker hele samfunnet.

Foto: Charlotte Bergløff / NRK

Mange menn isolerer seg i kriser

I «Mannefall» møter vi flere menn som har isolert seg etter kriser. Mange håper smerten ville slippe med tid.

– Men mange menn kommer aldri ut igjen, forteller DR-journalist Michael Plejdrup.

Denis Johansen var en av dem. Det forbløffet Plejdrup at en ung mann med hodet og utseendet med seg levde alene når drømmen var kjæreste.

Denis Johansen (35) bor alene med katten sin. Han har verken utdannelse eller arbeid, men drømmer om kone og barn.

«Vi har menn her som aldri kommer ut. Vi tror de lever om natten», fortalte et boligselskap til DR. Da de måtte gjenhuse en rekke beboere dukket Denis Johansen (36) opp.

Foto: DR

Forskere oppmerksomme på ny generasjon

Forskere tror vi har med en ny generasjon å gjøre. Unge som lever isolert i et «parallellunivers» på nett.

– De fleste kjenner en som Denis. Som sitter i kjellerstua, på gutterommet eller alene i leiligheten, sier Thorgeir Kolshus.

For teamet bak «Mannefall» ble møtene en vekker, forteller Plejdrup:

– Her sitter noen morsomme, spennende menn som er interessante å være sammen med. Reflekterte med masse ressurser. Også skal de måtte kjempe med det her. Vi kan jo ikke ha det sånn som samfunn.

Hei!

Har du innspill eller ideer? Ta gjerne kontakt!

Jeg er utenriksjournalist i NRK, opptatt av relasjoner. Nære og internasjonale. Hvordan de påvirker oss og politikken. Jeg har derfor beskrevet demografiske endringer i Norge gjennom 40 år i Det nye Singel-Norge, tatt en titt på TV-serien "Borgen" og fortalt om blant annet Omar Alshogres nye liv i Sverige og Da Niclas og Magnus forsvant i Syria

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)