Hopp til innhold

Helseangst holder folk unna jobb

Redd for sykdom? Da er risikoen større for at du blir uføretrygdet viser ny norsk studie.

Video nsps_upload_2009_4_20_7_45_4_3414.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Test deg selv: Er du hypokonder?

— Helseangst er en forbausende sterk risikofaktor for å bli uføretrygdet, sier forsker og psykolog Arnstein Mykletun ved Universitetet i Bergen.

Frykten for å bli syk er en av de viktigste årsakene til uføretrygd her i landet, viser en studie Mykletun har ledet

Blir lettere trydemottakere

Den viser at helseangst er en sterkere risikofaktor for uføretrygd enn angst og depresjon, lidelser som i dag regnes blant de viktigste årsakene til at nordmenn i arbeidsfør alder ender som trygdemottakere.

Dette til tross for at helseangst så godt som aldri nevnes i noen journal.

Forskerne bak studien tror flere kunne vært i jobb dersom de hadde fått behandling for helseangst.

Hver femte arbeidstaker opplever helseangsten så sterkt at det øker risikoen for å bli uføretrygdet, i følge studien.

  • Forskerne fulgte nær 6819 arbeidstakere fra Hordaland. Etter seks år var godt over 227 av dem uføretrygdet, og de med mest helseangst var sterkt overrepresentert.
  • I gruppen som utgjorde de ti prosentene av arbeidstakere som slet mest med helseangst, ble hver tiende uføretrygdet i løpet av de seks årene studien varte.
  • Forskerne konkluderer med at de fem prosentene som sliter aller sterkest med helseangst har en femdoblet risiko for å havne utenfor yrkeslivet sammenlignet med et tverrsnitt av befolkningen.

Storforbrukere av helsetjenester

— Mennesker med helseangst går mer til lege for å undersøke eller få utredet symptomer som stort sett ikke er symptomer på farlige sykdommer. Ofte slår de seg ikke til ro med utredningene. Hvis legen sier at alt er i orden, går de derfor videre til en annen lege og blir overkonsumenter av helsetjenester, sier Mykletun.

Hvordan dette igjen fører til uføretrygd, har ikke forskerne helt forstått, men det kan være at helseangsten rett og slett oppsluker hele livet deres. Det er veldig plagsomt å gå rundt og være redd hele tiden, forklarer Mykletun som også er tilknyttet Norsk Institutt for Folkehelse.

Uføretrygdede har sjelden én enkelt grunn til å bli trygdet. Ofte er årsaken sammensatt, men i de vel 300 000 trygdedokumentene forskerne har tilgang til, ble helseangst eller hypokondri så å si aldri nevnt.

— Kan behandles

— Helseangst er undervurdert og sjelden gjenstand for behandling, sier Mykletun.

Han tror flere uføretrygdede kunne vært i arbeid dersom de hadde fått behandling for helseangst, selv om helseangsten ofte er en av flere grunner til at noen blir uføretrygdet.

— Helseangst kan absolutt behandles. Det handler om å anerkjenne at problemet ikke er at man går omkring å bærer på en forferdelig sykdom, men at man bruker hele livet på å fokusere på at denne mulige sykdommen, forklarer forskeren.

Forskningsresultatene fra Bergen er de første i sitt slag og publisert i Psychosomatic Medicine.

— Alle mennesker har vondt i ryggen eller magen eller hodet av og til. Men det er åpenbart at selve frykten for at dette kan representere en farlig organisk sykdom kan ødelegge livet til folk. Og uføretrygd er en måte det skjer på, sier Mykletun.

Forskerne ved Universitetet i Bergen har derfor valgt å bruke begrepet helseangst om generell unødvendig frykt og bekymring knyttet til helsa.

— Graden av helseangst er veldig ulikt fordelt i befolkningen. Til en viss grad er det sunt å være opptatt av egen helse. Det er kjent fra medisinsk litteratur at de som ikke kjenner etter på symptomer har økt dødelighet, så dette er en vanskelig balansegang, sier forsker Arnstein Mykletun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)