Gjeld hindrer boligleie

Mens boligprisene flater ut har leieprisene økt voldsomt. Aldri har det vært så dyrt å leie bolig i de store byene, og leieboerne står i kø. Men firmaene siler køen via kredittsjekk.

Nøkler.
Foto: ScanStockPhoto

Skal du leie ut boligen din tilbyr de fleste utleiefirmaer kredittsjekking av din neste leieboer. Og er du ute etter å leie må du regne med at firmaer og noen privatpersoner ber om personnummeret ditt for å søke etter betalingsanmerkninger i din økonomiske historie.

Jan Lange (46) er søppelkjører og bor på Vålerenga i Oslo. Det er han fornøyd med. Men mindre fornøyd med at han fortsatt bor i kollektiv selv om studietiden er over for lengst.

- Jeg ønsker bare å bo i en egen, streit leilighet noen år før jeg må på gamlehjemmet, smiler han.

Som mange andre boligsøkende har han støtt på spørsmål om personnummer og kredittsjekk. Det sier han nei til. Ikke fordi den gamle studiegjelden er et problem. Betalingsanmerkningen er foreldet og han har nå en solid inntekt. Men han liker ikke å oppgi personnummeret i hytt og pine.

- Depositum holder

Leieboerforeningen er en organisasjon i vekst. I et leiemarked der etterspørselen er stor og der prisene raser i været, forteller foreningen at utleiere kan velge og vrake. Ikke bare har leievisninger endt med prisauksjon, men mange møter også kravet om kredittsjekk.

– Vi mener depositum er god nok garanti for utleier, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen.

Datatilsynet mener at det å leie ikke er noe kredittforhold, og at leieboere derfor ikke skal kredittsjekkes. For to år siden ga Personvernnemnda, som er en klageinstans, Datatilsynet medhold i at KLP Eiendom Trondheim ikke kunne kredittsjekke potensielle leietakere.

Kan likevel kredittsjekke

Men i går gikk nemnda i utleiernes favør, da firmaet Utleiemegleren fikk medhold i at de kan kredittsjekke. Utleiemegleren sier selv at det er kreditt inne i bildet fordi selskapet betaler leie to måneder i forskudd til huseier. Ettersom Datatilsynet var uenig i denne vurderingen, ble saken avgjort av Personvernnemnda.

I juli må Jan Lange ut av bofellesskapet, for da skal eieren ha tilbake leiligheten. Men det løste seg for Jan, som via bekjente fant seg et sted å bo – helt uten å måtte oppgi personnummer.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.