Føder på nettet

De skal ha barn, og du kan følge hele prosessen i nett-tv.

Atle og Helenes fødsel kan du følge i nett-tv
Foto: Magne Hansen / NRK

 

Før sommeren søkte NRK etter en gravid som ville la oss følge fødselen. Resultatet skulle publiseres på nrk.no i forbindelse med tv-serien Jordmødrene.

Blant søkerne var 22 år gamle Helene Bergan fra Gjerdrum.

– Samboeren min sa på tull at jeg burde søke, men vi trodde aldri det ville bli oss, forteller hun.

Da Helene fikk beskjed om at hun var valgt ut, hadde hun tre uker igjen til termin.

Hun forteller at de både gledet og gruet seg til å bli filmet.

– Vi trodde det skulle komme  et helt team med kameramann, lydmann og lysmann, sier Atle.

Helen Bergans svangerskap kan følges i nett-tv.

Helene gleder seg til å få se sitt eget svangerskap i NRKs nett-tv.

Foto: Magne Hansen / NRK

De var nok derfor litt lettet over det kun var én videojournalist som skulle leve tett på dem de siste ukene før fødselen.

– Det har gått over all forventning, men på slutten hendte det nok noen ganger at jeg spurte om det var lenge igjen, ler Helene, og røper at hun har fått dekket litt av oppmerksomhetsbehovet sitt gjennom å bli fulgt av kamera.

Gleder seg

Tiden før og etter fødselen vil bli til 24 små klipp som vil bli lagt ut i nett-tv gjennom de seks ukene Jordmødre-serien går på tv.

Her vil blant annet få bli med på jordmortime, når vannet går, omvisning på sykehus, pakking av bag, og selvsagt – selve fødselen.

– Venner og familie gleder seg til å se det, og det samme gjør vi. Tenk, det er ikke mange som har fått filmet den største opplevelsen i livet av NRK, sier Atle og Helene.

De har ingenting i mot at deres svangerskap vil bli liggende tilgjengelig for alle i overskuelig framtid.

– Vi håper så mange som mulig får sett det. Selv om ingen fødsler er like, kan kanskje vår fødsel gi noen svar til informasjonshungrige gravide der ute, sier de.

SE VIDEO HER

Litt om prosjektet

Mens Jordmødre-serien på tv følger hverdagen deres, kan du her på nettet følge en gravids hverdag.

Dette tilbudet er ment å gi gravide, småbarnsforeldre og andre en mulighet til å oppleve deler av et svangerskap og en fødsel ved å se en historie bli fortalt i nett-tv.

Nettet flommer over av informasjon om graviditet fra fagpersoner og andre. her får du imidlertid vite hva et helt vanlig par tenker og opplever. Det hele kan du følge i nett-tv i seks uker framover, der vi vil legge ut klipp fra Helene og Atles tre ganger i uka.

SE VIDEO HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)