Eføy (Hedera helix)

En selvklatrende slyngplante som kan bli mer enn 1000 år.

Eføy

UNGDOM: Eføy har et ungdomsstadium, og et voksenstadium. På dette bildet er ungdommen representert.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Eføy er en klatrende plante, som kan bli 20 meter høy, men finner den ikke en vertikal flate å klatre på blir den en bunndekkeplante.

Alle slyngplanter som berører bakken utvikler røtter. Når røttene har rotet seg skikkelig kan de klippes av morplanten. På denne måte kan man lage mange nye planter.

Det morsomme med Eføy er at den har et ungdomsstadium, og et voksenstadium.

Når Eføyen ikke lenger finner noe å klatre på, forandrer den egenskaper. Den mister evnen til å klatre, blir mer buskete og begynner å blomstre.

eføy

VOKSEN: Som voksen utvikler eføyen frukter.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Den utvikler små grønne frukter, som på vinteren blir sorte. Tar man avlegger av denne delen av planten blir det ikke en klatreplante, men en busk.

Eføy liker seg både i sol og skygge. Den er voksevillig, og trives i alle typer jord. Det finnes mange arter med store variasjoner i farge, bladstørrelse og bladform.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)