Hopp til innhold

Bryllupsstemning

Roser er en ener blant snittblomstene, og blir brukt til alle anledninger. Rosen er først og fremst en kjærlighetsblomst, og er det naturlige førstevalget når vi nå går inn i den store bryllupssesongen.

Ingrid Alexandra
Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Roser gjennom tidene


Rosen er kjent tilbake til flere tusen år før Kristus, og den har i all tid vært omspunnet av myter. Kronblader av rosen ble tillagt mystiske krefter, og historien forteller at dronning Kleopatra av Egypt dekket gulvene i palasset sitt med kronblader fra roser hver dag. I blomsterspråket, som har sitt utspring i Orienten, hadde roser en sentral plass som budbringer av kjærlighetserklæringer. Bruk av blomster for å formidle hemmelige beskjeder ble for alvor tatt i bruk i Europa på 1800-tallet. I en tid hvor all kontakt mellom unge kvinner og menn skjedde på en mer diskré måte enn i dag. Det var gjerne med en anstand ,og man hadde behov for å sende hemmelige beskjeder til sin utvalgte som bare han eller hun kunne tyde. Rosen er vår mest brukte kjærlighetsblomst.

Ocean Song

Ocean Song

Roser i Norge


Roseproduksjonen i Norge hadde sin spede begynnelse på starten av 1900-tallet, men det var først i 1930-årene at produksjonen fikk en utbredelse av økonomisk betydning. Etter 1960 økte produksjonsarealet betydelig. Dette skyldtes i første rekke at en fikk sorter med bedre holdbarhet og yteevne enn de gamle. Roser er vår nest største snittkultur med en produksjon på rundt 25 millioner roser årlig, fordelt på mer enn hundre rosesorter. Norske rosepakker er merket med et eget merke som viser at de er produsert i Norge. Norske gartnere bestreber seg kontinuerlig på å lage en topp kvalitet på sine roser.

Roser til alle anledninger


Snittroser brukes til alle anledninger og livets faser. Ved familiebegivenheter som dåp, konfirmasjon, fødselsdager, bryllup og begravelse brukes roser. De siste årene har også røde roser blitt stadig mer brukt av de unge i anledning Valentinsdagen. Rosen er den mest klassiske av alle blomster, og den brukes også svært ofte som gave.

Rosen ”Ingrid Alexandra”


I en produksjon av snittroser oppstår det fra tid til annen mutasjoner. Det er roser som er forskjellige fra den sorten man dyrker. Våren 2003 dukket det opp en interessant mutasjon hos Selvåg Gartneri i Stavanger. Denne rosen viste seg å være sterk og voksevillig, og hadde veldig god holdbarhet. Rosen, som ennå ikke hadde fått navn ble satt i produksjon. Våren 2004 skulle prinsesse Ingrid Alexandra døpes, og ideen om å kalle opp rosen etter prinsessen ble lansert. Kongefamilien ble forespurt om tillatelse til å bruke navnet, noe de stilte seg positive til. 3000 ”Ingrid Alexandra”-roser ble bestilt til dåpen, og denne nydelige rosa rosen med grønnlig skjær og mange ekstra knopper prydet Slottskapellet dåpsdagen. Det er en betydelig produksjon av rosen ”Ingrid Alexandra” i dag.

Ingrid Alexandra

Ingrid Alexandra

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Rosetips

  • Sett rosene i vann så snart som mulig. Pakk nederste del av stilkene inn i vått papir med plast rundt dersom det tar litt tid før de kommer i vann.
  • Fjern bladene nederst på stilken. Det skal ikke være blader i vasevannet. Blader i vannet fører til flere bakterier og redusert holdbarhet. Roser som ikke er skråskjært snittes før de settes i vasen.
  • Bruk holdbarhetsmiddel i vannet. Et holdbarhetsmiddel skal gi næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt. Følg anvisningen på posen.
  • Bruk rene vaser. Bakterier er den vanligste årsaken til at rosene henger etter kort tid.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)