Blogger seg gjennom kreftsykdommen

Maren-Sofie (23) har vært alvorlig syk i over tre år. - Det er tøft å stå alene i noe sånt. Bloggen min har betydd utrolig mye, forteller hun.

Maren-Sofie Solberg
Foto: Silje Østmoe / NRK

Da Maren-Sofie Solberg var 20 år, hadde hun vært slapp, svimmel og gått ned i vekt over en lengre periode.

Den 19. oktober 2006 fikk hun beskjed fra fastlegen om at hun mest sannsynlig hadde blodkreft.

- Jeg ble veldig redd og usikker på hva fremtiden ville bringe. Og det ble også de rundt meg. Det ble mye tekstmeldinger og e-poster å skulle svare på, sier Maren-Sofie til NRK Puls.

Det var da hun begynte å skrive om hvordan det er å ha kreft i sin egen blogg .

Mye i hodet

Behandlingen av sykdommen tar i utgangspunktet tre og et halvt år. Hver uke er hun på Rikshospitalet for behandlinger og kontroller. Hun får cellegift og kortison, bytter piller og tar blodprøver.

- Jeg går med veldig mye tanker i hodet hele tiden. Jeg vet at de nærmeste rundt meg vet det, men de vet nok ikke alt jeg tenker. Å kunne skrive det ned har vært mye bedre for meg, og jeg tror det har vært godt for dem også å kunne lese hvordan jeg tenker og føler det, sier Maren-Sofie.

Men det som i utgangspunktet var en informasjonskanal til familie og venner, ble etter hvert et sted flere fant fram til. Gjennom bloggen fikk Maren-Sofie kontakt med andre som også var syke.

- Det å kunne snakke med andre som var syke, betydde veldig mye. Vi forsto hverandre på et helt annet plan.

Føler seg ikke utlevert

Selv om Maren-Sofie skriver om private opplevelser, føler hun ikke at hun utleverer seg selv på en måte som kan være plagsomt for henne i etterkant.

- Jeg håper at jeg kanskje kan, ja, jeg kaller det hjelpe, andre på samme måte som jeg fant hjelp i andres blogger, sier hun.

I tillegg får hun mye tilbake. Positive kommentarer og oppbacking fra folk som følger bloggen, gir henne lyst til å stå på videre.

- Noen skriver «Stå på videre, håper du får en fin helg». Det er mennesker jeg ikke vet hvem er, det er utrolig at de tar seg tid til å skrive det til meg. Og det kan bety utrolig mye for meg, forteller hun.

For henne er bloggen en kilde til energi, spesielt på dårlige dager.

Teller ned til sommeren

Det er tøft å gjennomgå et slikt behandlingsopplegg som Maren-Sofie gjør. Behandlingen går i sykluser på tre måneder, og så snart en syklus er over, begynner en ny.

Av 13 sykluser er hun nå i den nest siste. Til sommeren håper hun å være frisk.

- Jeg har ingen dato, men jeg teller uker og vet at det er i månedsskiftet juni/juli. Da skal jeg være frisk.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)