Hopp til innhold

Bakterier blomstrer i klesvask

Skittentøyet ditt er et mekka for bakterier, viser en ny svensk studie.

Klesvask
Foto: Scanpix / SCANPIX

Lav temperatur er kanskje snilt både mot miljøet og klærne, men da blir du ikke kvitt alle bakterier. Og bakterier som ikke lar seg behandle med antibiotika, trives godt i skittent tøy, ifølge en ny studie fra sykehuset i Uppsala.

Studien viser at for å bli kvitt disse resistente bakteriene, må du vaske og tromle tøyet ditt på høy temperatur - minst 60 grader, skriver Svenska Dagbladet .

– Ingen av våre sykdomsfremkallende bakterier har foreløpig utviklet motstand mot varme, sier overlege i mikrobiologi Åsa Melhus, som har ledet studien.

Undersøkelser viser at bakteriene trives aller best ved 42 grader, altså ganske nært den temperaturen vi vasker mye av tøyet vårt på.

Overlever kalde temperaturer

Sykehuspersonale har strenge rutiner for vask av håndklær, sengetøy og klær for å unngå unødvendig smitte.

– Med ren vask mener vi ikke hvit og uten flekker. Vi mener fri for bakterier, sier Åsa Melhus til den svenske avisen.

Mye arbeid legges ned for å forbedre hygiene, for spredningen av antibiotikaresistente bakterier er bekymringsverdig.

– Kravet om å spare energi og dermed redusere miljøpåvirkningen, samt anbefalinger fra vaskemiddelprodusenter og klesprodusenter om å vaske klær i kalde temperaturer, gjør at ulike bakterier overlever, inkludert de multiresistente, sier Melhus.

- Ikke skremt

De fleste av oss har en vaskemaskin hjemme, og vi spurte noen forbrukere om deres vaskevaner.

Anna Finsland:

Anna Finsland
Foto: Victoria Uwonkunda / NRK

Jeg vasker på enten 40 eller 60 grader, men som regel følger jeg det som står på plagget. Min erfaring er at klærne stort sett blir rene, men har jeg tøy som er ekstremt skittent, vasker jeg det på 90 grader. Jeg blir ikke skremt av funn i studien. Men hvis undersøkelsen er utført riktig, kan man kanskje tenke på å vaske tøy som er nærmere kroppen, for eksempel undertøy, på høyere temperatur.

Jonna Pedersen
Foto: Victoria Uwonkunda / NRK

Jonna Pedersen:

Jeg vasker hvite plagg på 90 grader, og kulørt på 75 grader. Dette er noe jeg har fra gammelt av fordi det er antatt at da holder det hvite seg lengre.


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)