Tidligere har det vært spekulert i om babyer som får morsmelkerstatning er «programmert» til å lagre fett, og dermed har en større risiko for fedme senere i barndommen, skriver
.– Bør senke nivåene
En ny, internasjonal studie antyder at protein-nivåene i erstatningen bør senkes. Studien er publisert i the American Journal of Clinical Nutrition. Les mer om publikasjonen
.Undersøkelsen ble gjort blant 1000 barn født mellom 2002 og 2004 i Belgia, Italia, Tyskland, Polen og Spania. Studien startet i løpet av barnas første leveuker.
En tredel av barna ble gitt lav-protein-melk fra erstatning, som inneholdt rundt 2 gram per 100 kcal. Den andre tredelen av barna ble gitt erstatning med høyere innhold av protein, (3-4 gram per 10kcal). Resten av barna fikk brystmelk i deres første leveår.
Barna ble alle fulgt opp i to år, med jevnlige kontroller av vekt, høyde og BMI.
Høyt innhold ga tyngre barn
Etter to år var det ingen forskjell i høyden på barna i de ulike gruppene, men barna i gruppen som fikk erstatning med et høyt innhold av protein var de tyngste.
Forskerne antyder at et lavere protein-inntak i de første leveårene kan beskytte mot overvekt senere i livet.
Barna i undersøkelsen blir fulgt opp for å se om de som ble gitt lav-proteinmelk har redusert risiko for overvekt i ettertid.
– Understreker betydningen av amming
– Resultatene fra EU Childhood Obesity Programme understreker betydningen av å fremme og støtte amming av spedbarn, på grunn av de langtidsfordelene det har, uttalte professor Berthold Koletzko ved universitetet i München, som ledet studien.
Koletzko har sagt at et kutt i proteininnholdet i morsmelkerstatning kan normalisere tidlig vekst, og kan være med på å redusere langtids-risikoen for fedme og overvekt hos barn.
Andre er imidlertid ikke like overbevist av resultatene i undersøkelsen.
– De fleste studier på dette området er over korte perioder og svært få ser på langtidseffekten mot voksen alder, sier talskvinnen for Storbritannias Infant and Dietetic Food Association.
Men hun opplyser om at flere selskap allerede har redusert protein-innholdet til langt under det som er brukt i studien.