Hopp til innhold

– Vi blir lykkeligere av å slippe husarbeid

Å slippe husarbeid gjør oss mer fornøyd enn materielle goder, viser ny forskning. – Setter vi bort alle slitsomme oppgaver, vil det føre til passivitet og bidra til mindre lykke i et langtidsløp, mener psykolog.

Sommer og hjerte og fri

FRITID: Å kjøpe seg mer fritid gir større glede enn å bruke pengene på materielle ting, ifølge en ny studie. Allikevel er ikke behagelig fritid den eneste løsningen på lykke.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Ashley Whillans

Ashley Whillans, assisterende professor ved Harvard Business School, er førsteforfatter og hovedforsker bak spørreundersøkelsen og eksperimentet.

Foto: Evgenia Eliseeva

En ny studie viser at vi blir lykkeligere av å kjøpe oss fritid enn vi blir av å kjøpe ting.

– Deltagerne som brukte penger på måter som sparte dem for tid, rapporterte om mer tilfredshet, sier Ashley Whillans ved Harvard Business School, til NRK.

De som betalte andre for å gjøre husarbeidet var lykkeligere, uavhengig av hva de brukte fritiden sin på, skriver forskning.no i sin omtale av studien.

Ragnhild Bang Nes

Ragnhild Bang Nes er psykolog ved Folkehelseinstituttet. Hun har forsket på lykke.

Foto: Folkehelseinsituttet

– En lykketyv

– Lykkegevinsten ved å kjøpe tjenester, handler om å få sjansen til å roe ned, sier Ragnhild Bang Nes, psykolog ved Folkehelseinstituttet.

Hun legger til at mange av oppgavene i hverdagen er slitsomme, samtidig som de frarøver deg tid til å gjøre hyggelige ting.

– Mangel på tid er den mest potente lykketyven i våre dager. Stress frarøver oss livskvalitet, sier psykologen.

Hun tror allikevel ikke kjøp av tjenester bidrar til varig lykke.

– Både husarbeid og skolegang kan være slitsomt. Men det å takle utfordringer er viktig for å høste lykke senere.

Bang Nes legger til at egenskaper som å holde fokus, motstå fristelser og tålmodighet er viktig når du skal fullføre utdanning. Forskeren er også opptatt av at barn skal lære å forplikte seg.

– Setter vi bort alle kjedelige oppgaver, vil det føre til passivitet og bidra til mindre lykke i et langtidsløp. Behagelig fritid er langt fra det eneste som betyr noe – også for lykken.

Tørke støv

TØRKE STØV: Tidkrevende og slitsomme oppgaver kan gi stor glede i et langtidsperspektiv. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK
Thomas Hansen

Thomas Hansen er forsker ved Nova, seksjon for aldersforskning og boligstudier. Han har blant annet forsket på livskvalitet og deling av husholdsoppgaver.

Foto: Nova

– Kan være givende

Hun støttes av Thomas Hansen, forsker ved Nova. Han har tillit til at det å kjøpe seg fri fra oppgaver, bidrar til økt tilfredshet.

– Penger gjør oss lykkelige når de brukes til opplevelser og relasjoner som er viktige for oss.

Samtidig tror han at hagearbeid og bilvask kan være givende og gi mestring. Problemet er når det kommer på toppen av andre oppgaver, knyttet til arbeid og familie.

– Tidsklemma som oppstår, gjør det krevende. Kanskje er årsaken til at livskvaliteten i pensjonstilværelsen er så høy, delvis knyttet til at oppgavene kan utføres uten press fra andre arenaer, tror forskeren.

– Forsterker sosiale skiller

I tillegg kan det å sette ut alt husarbeid bidra til at sosiale skiller i samfunnet forsterkes, fordi ikke alle har råd til slike tjenester.

– På den andre siden kan det bidra til økt likestilling, ved at mor og far kan delta likt i arbeidslivet og med barna.

Det å sette bort oppgaver også kan dempe konflikter i parforholdet.

– Husarbeid er blant tingene par krangler mest om. Par som deler likt, krangler mindre og er mer tilfredse, avslutter Hansen.

Hagesaks

GIVENDE: Oppgaver som hagearbeid og bilvask er noe av det som kan oppleves givende og gi mestring.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)