– Flytt ut og bli mer sexy

Bor du frivillig hjemme som voksen hos mamma, fremstår du som gammeldags, selvopptatt og usexy, mener psykologspesialist.

Young passionate couple on the seaside

Psykologiekspert Eva Tryti tror mange kvinner synes det er mer sexy med menn som ikke bor hjemme hos foreldrene sine i voksen alder.

Foto: George Dolgikh / Colourbox

– I tillegg får man en følelse av at du ikke kommer til å bli en god pappa.

Kraftsalven kommer fra psykologspesialist Eva Tryti. Hun treffer mange unge som er frivillige og ufrivillige mamboer. Psykologen møter også foreldre som har voksne barn boende hjemme.

Mambo – en som blir boende lenger hjemme hos foreldrene enn andre.

Tryti mener du ikke er en mambo fordi du bor hjemme to-tre år for å spare studielån. Hun tror smertegrensen for mange går ved 23–24 år.

– Da begynner man å tenke mambo, sier hun.

En av fem bor hos foreldrene

En undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DnB viser at en av fem i alderen 18 til 30 år bor hjemme hos foreldrene sine.

Psykolog Frode Thuen sier at de fleste flytter ut ved 19-21-årsalderen.

Samlivsekspert Frode Thuen

Psykolog Frode Thuen mener det er mye en ikke får øvd på om en bor hjemme.

Foto: NRK

– Når noen blir boende lenger hjemme, kan det skyldes økonomi. De unge sparer penger på å bo hjemme. Det kan også være noen som ikke føler seg klare for å flytte ut. Noen unge flytter også ut, for siden å flytte tilbake igjen, sier Thuen.

Han tror det kommer til å bli mer vanlig at folk bor hjemme noen år for spare opp penger til å etablere seg.

– Det blir en dyd av nødvendighet, sier Thuen.

Vi blir senere voksen

I de fleste land flytter barna og blir økonomisk uavhengige på et mye senere tidspunkt enn for noen tiår siden.

Gjennomsnittsalderen for å få barn og gifte seg er i dag rundt 30 år.

Før skjedde begge deler i begynnelsen av 20-årene. Den senere gjennomsnittsalderen i dag skyldes ofte lang utdanning og at man kommer senere ut i jobb og får egen økonomi.

Utflyttingen skjer nå mer gradvis enn tidligere, og det kan strekke seg over ganske mange år.

– Det skjer fordi overgangen fra å være barn til å bli voksen, altså ungdomstiden, er blitt mye lenger. I forskningen snakkes det om fenomenet «begynnende voksenliv» som er en slags forlengelse av ungdomstiden, sier Thuen.

Psykologspesialist Eva Tryti sier at ikke alle unge bor hjemme frivillig.

– Dette er personer som kan ha en liten funksjonshemning, eller psykiske problemer, ha vanskeligheter med å få seg jobb og bo alene. Dette er folk som overhodet ikke ønsker denne situasjonen; og de er flere enn du skulle tro, mener hun.

eva tryti

– Dagens jenter synes det er lite tiltrekkende når gutter bor hjemme hos mamma og ikke kan vaske klærne selv, mener Eva Tryti.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

– Det er viktig å ikke bare tøyse med hjemmeboerne. De frivillige mamboene skammer seg ofte over situasjonen, legger Tryti til.

Pinlig å fortelle at du bor hjemme

– For noen er det så pinlig at de forsøker å skjule hvor de bor overfor andre og unngår situasjoner hvor de må oppgi adresse. Jeg har hatt slike folk hos meg, sier Tryti.

– Jo eldre de blir, jo mindre tør de å ta med venner hjem eller våge seg på å prøve å få kjæreste, sier hun.

Tryti tror det er mer fristende for gutter enn for jenter å bli boende hjemme.

–Tradisjonelt har guttene det litt bedre hjemme. De siste tidsbruksundersøkelsene viser at jenter gjør dobbelt så mye hjemme som gutter. Overgangen ved å flytte ut er større for gutter enn for jenter, tror hun.

Lærer ikke dagliglivets ferdigheter

Psykologene NRK har vært i kontakt med er opptatt av hvordan mambolivet kan gjøre deg mindre selvstendig.

Ved å bli boende hjemme står de unge i fare for ikke å gå gjennom «bli voksenprosessen». Mange av dem lærer ikke dagliglivets ferdigheter.

– De lager ikke middag, vasker ikke klærne sine, inviterer ikke gjester, er ikke vant til å betale regninger eller forstå hvordan et hushold fungerer, sier Eva Tryti.

– Jeg har folk opp i 40-årene som ikke kan dette, sier Tryti.

– Det er mye en ikke får øvd på om en bor hjemme, supplerer Frode Thuen.

Psykologenes klare råd er:

  • Lev så voksent som du kan, selv om du bor hjemme.
  • Betal regningene selv, ta din del av husarbeidet og betal for deg hjemme.

Dårlig sjekketriks

Mange synes det er vanskelig å ta med folk hjem når de bor hjemme hos mamma og pappa.

– Det er heller ikke noe godt sjekketriks, særlig ikke for gutter, sier Eva Tryti og fortsetter:

– Dagens jenter synes det er lite tiltrekkende når gutter bor hjemme hos mamma og ikke kan vaske klærne selv. Det er nesten total ”turn off”, mener hun.

Tryti mener en god partner ikke bør flytte rett fra hjemmelivet og inn til en kjæreste.

– Dette er ekstra viktig for gutter som trener mindre på husarbeid hjemme. Du stiller i en helt annen kategori hvis du først har bodd alene. Du har da helt andre ferdigheter når du skal være kjæreste og samboer, mener hun.

– En av de viktigste årsakene til skilsmisse er dårlig fordeling av husarbeid. Dette er ganske alvorlig, sier hun.

Det er særlig de som velger å bo hjemme fordi det er så behagelig, psykologen ønsker å advare.

– Flytter du ut blir du mye mer sexy. Et av de beste sjekketriksene er å forføre en jente med en bedre middag. Men da må du kunne lage den middagen selv, sier Tryti.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)