Spiser du mye grillet kjøtt, har du større sjanse for å få kreft i tarm, bryst og prostata, viser flere undersøkelser.
- Hvis man griller 30 ganger eller flere i løpet av året, er risikoen for å få kreft, langt større enn risikoen for å ta skade av tjærestoffene som trafikken spytter ut, sier seniorforsker Mona-Lise Binderup fra Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet til Jyllands-Posten.
Hvor mye er mye?
- Vi går ikke ut med et så konkret risikoanslag, fordi dataene er så usikre, sier rådgiver Anders Tharaldsen i Mattilsynet.
- Vi vet ikke hvor mye grillmat som skal til før det blir helseskadelig, sier Helle Knutsen i Folkehelseinstituttet.
Men likevel vil ikke Knutsen råde folk til å pakke bort grillen for godt.
- Jeg synes det ikke er grunnlag for å si at folk ikke bør grille, sier hun
Dannes skadelige stoffer
Grunnen til at grillet - eller godt stekt kjøtt - kan være kreftfremkallende, er at de helseskadelige stoffene PAH og HA dannes i kjøttet under grillingen.
Forskning har vist at det dannes mindre helseskadelige stoffer når man griller fisk, enn kjøtt. Hva som skjer med grønnsakene under grilling, må forskes mer på.
Følg grill-tipsene
- I tillegg kan den økte kreftrisikoen skyldes andre faktorer, som vi ennå vet lite om, sier Knutsen.
Men skal du grille tretti ganger i året, kan du ta noen grep for å få i deg færre helseskadelige stoffer.
- Vi anbefaler folk å grille mindre og/eller følge tipsene våre om riktig grilling, sier Tharaldsen.
Her finner du tipsene: