Hopp til innhold

Flere skal bli kjent med våre nasjonale minoriteter

Oppdatert informasjon om de nasjonale minoritetene skal hjelpe både lærere og offentlig ansatte. Det skal en dokumentarserie og forbedring av et e-læringsprogram for offentlig ansatte sørge for.

Rom, eller sigøynere, er en nasjonal minoritet i Norge.

Rom, eller sigøynere, er en nasjonal minoritet i Norge. Her fra en vielse i en sigøynerleir i Vingnes i Lillehammer i 1955.

Foto: Aage Storløkken / NTB/Scanpix

– Dette ser kjempefint ut.

Det sier lektor Irene Larsen ved Kvaløysletta videregående skole i Tromsø. Hun snakker om en ny dokumentarserie og et nettsted som er under produksjon.

Prosjektet heter «Ett folk? En dokumentarserie om nasjonale minoriteter og urfolk i Norge». Det er Loni Bjerkholt-Pedersen og Kristoffer Sandven som har satt seg mål om å lage serien som skal gi oppdatert informasjon om de nasjonale minoritetene.

Målet er at serien og en nettside skal lanseres til høsten.

Loni Bjerkholt-Pedersen har kvenske aner. Hennes tippoldemor er i kirkebøkene registrert som kvensktalende. Dette visste hun lite om. Hun følte behovet for mer informasjon om det.

– Det er så pass nært og så aner folk ikke noe om det, det er et paradoks som mange snakker om, sier hun.

Skal undervises om i skolen

Kunnskap om urfolk og de nasjonale minoritetene blir tydelig vektlagt i de nye læreplanene som trådte i kraft i fjor. Samtidig har det hittil vært smått med materiell til undervisningen.

Boka Urfolk og nasjonale minoriteter

I høst kom en ny bok om urfolk og nasjonale minoriteter.

Foto: Vilma Taubo / NRK

I høst kom en ny bok om urfolk og nasjonale minoriteter, skrevet av to professorer ved UiT Norge arktisk universitet. Det var på tide, mente Irene Larsen og kollega Inge Takøy den gang.

Men Larsen syns det er bra at det kommer mer informasjon. Ikke minst en database, et nettsted, der man enkelt kan finne informasjon. Hun sier hun har støtte fra kollegaer om at mangelen på kunnskap og på læremidler om temaet er stort. Hun ser fram til at dette skal lanseres.

– Vi tenker at dette ser kjempefint ut! Vi trenger en base av ressurser når vi skal sette dette mye mer på dagsorden enn det som har vært gjort tidligere.

Inge Takøy og Irene Larsen, Kvaløya videregående skole

Inge Takøy og Irene Larsen ved Kvaløysletta videregående skole i Tromsø syns det er bra at det blir mer oppdatert informasjon om de nasjonale minoriteten.

Foto: Vilma Taubo / NRK

Skoleverket har undervist altfor lite i det som skjedde i siste del av 1800-tallet, mener hun. Hun viser til at samer og kvener med tvang måtte kvitte seg med språk og kultur.

–. Denne baksiden av nasjonsbygginga har elevene fått høre altfor lite. Med mindre de tilfeldigvis har hatt lærere som har vært spesielt interesserte i det.

Hun er også glad for at det kvenske språket og den kvenske kulturen blir mer synlig.

– Den har kommet noe i bakgrunnen i forhold til det samiske, så vi tenker det er flott at det kvenske synliggjøres.

– Behov for mer kunnskap

Også regjeringen ser behov for oppdatert informasjon om minoritetene.

Raymond Robertsen, statssekretær i Kommunal- og Moderniseringsdepartementet.

Regjeringen gjør nå noe med ønsket fra flere av de nasjonale minoritetenes organisasjoner om at det er behov for mer kunnskap blant offentlige ansatte, sier statssekretær Raymond Robertsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Et E-læringsprogram om samer og nasjonale minoriteter som kom i 2011 og var beregna for statlige ansatte, skal nå oppdateres. Det skal også tilbys ansatte i kommuner og fylkeskommuner.

Dette er en oppfølging av stortingsmeldingen om nasjonale minoriteter. Det sier statssekretær Raymond Robertsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Flere av de nasjonale minoritetenes organisasjoner har tatt opp med departementet at det er behov for mer kunnskap om nasjonale minoriteter blant ansatte i kommuner og fylkeskommuner, sier han.

Arbeidet med dette er nå satt i gang. Sametinget og organisasjonene er bedt om å komme med innspill.

Det nye kurset skal spisses mot dagens situasjon for minoritetene.

– Faktiske situasjoner der offentlig ansatte har behov for mer kunnskap blir viktig. Programmet skal og gi kunnskap om hvilke rettigheter minoritetene har, sier Robertsen.

E-læringsprogrammet skal etter planen skal lanseres før sommeren.