Hopp til innhold

Dette skjer under årets Kvenfestivalen

Kvenfestival i Vadsø arrangeres neste uke, og starter årets kvenfestivalsommer. Festivalsjef Raymond Olufsen lover en flott, femdagers kulturopplevelse. – Jeg har bestilt et fint vært, og jeg tviler på at noen skal kjede seg under årets festival. Les saken på kvensk.

Kvenfestivalen også for barn

Kvenfestivalen – Kväänifestivaali ble arrangert for første gang i 2019.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Les denne saken på kvensk.

Det er én uke igjen til årets kvenfestivalsommer offisielt er i gang. Som hvert år, starter denne festivalsesongen med Vadsø sin egen kvenfestival, Kvenfestivalen – Kväänifestivaali, og fortsetter senere med Paaskiviikko, Kipparifestivaali, Kvääni Suomi Festivaali og Kyläpeli. Den nyeste kvenske festivalen, Kallijoen Ääni, blir ikke arranger i år.

Festivalsjef i Kvenfestivalen, Raymond Olufsen, er klar for å starte sesongen, og forventer en flott festivalsommer fullstoppet med kulturopplevelser.

– Jeg er så heldig at jeg får starte hele kalesjen. Og for første gang har jeg anledning til å besøke også andre kvenske festivaler. Jeg gleder meg til å møte mine kolleger i Troms.

Kvenfestivalen – Kväänifestivaali er et samarbeidsprosjekt mellom Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Utleieservice Nord AS, Nord-Varanger kvenforening, Kvensk språksenter Vadsø – Vesisaaren kväänin kielisentteri, Vadsø historielag og Vadsø bibliotek.

– Det er mye løping én uke før festivalen. Ting må på plass her og der, og det er fortsatt en del markedsføringsarbeid. Men vi skal ha alt på plass til onsdag, sier festivalsjefen.

Slik blir Kvenfestivalen i år

Etter to år med koronapandemi og nedstenging er Kvenfestivalen endelig tilbake på sitt faste tidspunkt, den første uken i juni. Som i 2019, blir det igjen fem dager med variert program knyttet til kvensk/norskfinsk kultur i Varanger-området.

Festivalen starter onsdag, og blir åpnet av Marit Magelssen Vambheim, styreleder i Heia Vadsø, som også er en av festivalens støttere.

– Vi har også fått støtte fra Troms og Finnmark fylkeskommune og Kulturrådet, forteller Olufsen.

Torsdag starter med premieresending av Quæncasten, Vadsøs egen kvenske podkast. Den vil for første gang strømmes direkte fra Vadsø bibliotek med lys og bilde. Sendingens programleder Jitse Jonathan Buitnik inviterer gjester i studio for samtale og debatt.

Dagen fortsetter blant annet med Bente Nordhagens fotoutstilling og konserten av Jakob Mikkelsen.

Lisbeth R. Dragnes, Varanger museum og Raymond Olufsen, daglig leder Vadsø kvenske språksenter

Det er festivalsjef Raymond Olufsen og formidler ved Vadsø museum - Ruija kvenmuseum Lisbeth R. Dragnes som står bak Quæncasten.

Foto: Monica Milch Gebhardt

Fredag får barnehagebarn også oppleve festivalstemningen, når forfatter Agnes Eriksen holder fortellerstund for dem. Hun er kjent med sin bokserie «Spøkelse og Stjernegutten», og har vunnet Språkrådets kvenske språkpris sammen med Eira Söderholm.

I tillegg holder professor ved UiT Norges arktiske universitet en forelesning om forskningsprosjektet, og duoen Beddari – Nilsen arrangerer konsert på museet. Duoen består av Trygve Beddari og Anne Margret Nilsen, begge godt kjent i det kvenske miljøet.

– Fredagskvelden avslutter med tidenes første «QvænClub». Da prøver vi å lage ordentlig god «clubstemning». Det er to tidligere programledere fra Radio Nord Norge som skal stå for musikk og stemningen, avslører Olufsen.

Trygve Beddari og Anne-Margaret Nilsen

Tyrgve Beddari og Anne-Margaret Nilsen er kjent i det kvenske miljøet blant annet med sine musikkforestillinger Merenneidon helmet og Nordens krokodille.

Foto: Pål Vegard Eriksen / Halti kvenkultursenter

Selve festivalhelgen er også fullstoppet av underholdning, kultur og lokalhistorie. I samarbeid med Vadsø historielag skal professor emeritus Einar Niemi igjen ta en gruppe med seg til vandring i kvenenes spor, denne gang til Saltjern og Golnes. I byen kan publikum bli kjent med tradisjonelt klesverk ved kursholder Helga Vara.

Kvenkoret KvääniÄänii er også sterkt representert på festivalen. Lørdag skal de først holde fagseminar om kvensk musikk og senere avslutte kvelden med kirkekonsert sammen med Vadsø kirkekoret.

Einar Niemi guider på byvandring i Indrebyen i Vadsø under Kvenske dager sept. 2020

Under Kvenfestivalen 2020 tok Einar Niemi en gruppe med seg til vandring i Inderbyen i Vadsø.

Foto: Laila Lanes / NRK

Festivalen avslutter med museumssøndag. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum holder åpen dør, og tilbyr en rekke aktiviteter for både barn og voksne. Duoen Beddari – Nilsen holder barnekonsert og forfatter Åshild Karlstrøm Rundhaug vil presentere boken «Baketradisjona i Kvenland».

Åshild Karlstrøm Rundhaug
Foto: Laila Lanes / NRK

Festivalsjefen vil ønske alle velkommen til årets første kvenfestival.

– Det er ikke noe å tenke på. Det er bare å komme. Jeg har bestilt et godt vært og jeg tviler på at noen skal kjede seg under årets festival.