Hopp til innhold

Klart for Quæncasten og Kvääni tiima – kvensk time på radio i Nord-Norge

– Vi håper å bidra til å reise kvener og norskfinner sin status og selvbilde, sier initiativtaker Raymond Olufsen.

Lisbeth R. Dragnes, Varanger museum og Raymond Olufsen, daglig leder Vadsø kvenske språksenter

Lisbeth R. Dragnes ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og daglig leder Raymond Olufsen skal lage ukentlig Quæncast.

Foto: Monica Milch Gebhardt

Det er Kvensk språksenter i Vadsø og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum som starter podkast og radioprogram.

– Vi håper at Kväänin Tiima vil gi et innblikk i nye og gamle kvenske historier. Videre ønsker vi å kunne presentere kvenske artister, litteratur og kultur ut fra en lokal forankring, sier Olufsen som er daglig leder ved Kvensk Språksenter Vadsø AS og prosjektleder for Quæncasten.

Tilgjengelig på FM og som podkast

Fredag ettermiddag kl. 1700 er det klart for den første Kväänin Tiima på Radio Nord Norge sin FM-frekvens.

Timen vil består at de to podkastene Ruijan Radio og Quæncasten. Med seg på laget har Olufsen Lisbeth R. Dragnes ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Quæncasten spilles inn i kulturbygget i Vadsø sentrum, nærmere bestemt språksenterets kontorlokaler, mens Ruijan Radio spilles inn i mediehuset Altaposten sine lokaler i Alta.

Raymond Olufsen, daglig leder Vadsø kvenske språksenter

Daglig leder Raymond Olufsen i det nyetablerte studioet. Studioet er bygd opp på hans eget kontor i språksentret ved hjelp av penger fra Troms og Finnmark fylkeskommune.

Foto: privat

Programmet har som mål å formidle kvensk kultur, historie og språk til folk flest i hele Nord Norge. Radioprogrammet støttes av Troms og Finnmark fylkeskommune.

– Radioprogrammet er det eneste av sitt slag, sier Olufsen.

I løpet av timen blir det mulig høre innslag fra Vest- og Øst-Finnmark.

– Vi vil ta opp ulike tema fra kultur og historie, dekke kulturarrangementer, snakke med kunstnere, forskere, artister og andre som føler en kvensk tilknytning, sier Olufsen.

Foreløpig blir det fra Finnmark, men Olufsen åpner for samarbeid med miljøer i Troms og andre steder etter hvert.

Spenning også i Alta

Også i Alta er det spenning før sendingen fredag. Her har de drevet med radiosending i et år, da Ruijan Radio starta opp fra Ruijan Kaikus redaksjon. Etter to pilotsendinger på forsommeren i fjor, har de hatt faste ukentlige sendinger. Til sammen har de avvikla 38 sendinger, forteller journalist Heidi Nilima Monsen.

De syns det er flott å få nytt publikum til deres kvenradio.

– Det blir spennende å se hvordan Quæncasten vil passe sammen med Ruijan Radio. Det er utrolig gøy at man nå får en full time kvenradio i uka. Vi håper og tror at det er et stort steg for kvensk språk og kultur. Og det er helt klart med en porsjon ærefrykt vi nå går i gang med ny sesong og på nye plattformer, sier Nilima Monsen.

Journalist Heidi Nilima Monsen og Martin Hovden fra Ruijan Radio/Ruijan Kaiku

Heidi Nilima Monsen og Harald Hovden har i ett år laga Ruijan Radio fra Alta, de blir nå en del av Kvääni Tiima.

Foto: Ruijan Radio

Minikurs i kvensk

Det meste vil foreløpig forepå på norsk i det nye radiotilbudet, sier Olufsen.

– I hovedsak vil det være norsk, men vi vil ha et lite minikurs på kvensk i hver episode, og vi vil gjennomføre kvenske intervjuer med oversettelser når det lar seg gjøre. Vi vil også fokusere på finsk og kvensk musikk.

Også Ruijan Radio sender i all hovedsak på norsk foreløpig.

– Mesteparten av våre sendinger er på norsk, men med kvenske innslag og elementer. Vårt ønske er å lage sendinger som underholder og opplyser både kvener og de som er interessert i å vite mer om kvensk, språk, kultur og historie, sier Nilima Monsen.

Til å begynne med vil Kväänin Tiima være tilgjengelig på Radio Nord Norge sin sendeflate. Radio Nord Norge sender radio døgnet rundt på de gamle lokalradiofrekvensene i 30 kommuner i Nord-Norge, sier Olufsen. Podkasten vil bli tilgjengelig på» Radio Nord Norge sin nettside»https://www.radionordnorge.no/ som for øyeblikket er under oppbygging.

Quæncasten vil bli gjort tilgjengelig på hjemmesidene til Varanger museum, www.varangermuseum.no.

Ruijan Radio kan man høre ved å gå inn på Ruijan Kaiku sin nettside.