Hopp til innhold

Kvensk tekake og koking av gomme er blant oppskriftene i ny bakebok

Det er mye kunnskap i de gamle baketradisjonene – kunnskap som er viktig å ta vare på, sier forfatter Åshild Karlstrøm Rundhaug. Bok om baking og baketradisjoner fokuserer på gamle kunnskaper.

Åshild Karlstrøm Rundhaug

Åshild Karlstrøm Rundhaug har snakket med folk om gamle baketradisjoner.

Foto: Laila Lanes / NRK

Da Karlstrøm Rundhaug skulle skrive bok om baking intervjua hun blant andre eldre folk. Hun lot seg fascinere av alle fortellingene som kom.

Dermed er boka Baketradisjoner i Kvenland ikke bare en bok med bakeoppskrifter fra nord, den er også fortellinger rundt baking.

– Hva de gjorde, hvordan de gjorde det, sier Åshild Karlstrøm Rundhaug.

Kvenske baketradisjoner

Mange av baketradisjonene handler om kvenske tradisjoner, mener Åshild Karlstrøm Rundhaug. Oppskriftene og metodene har hun fått etter ha snakka med folk som hun vet har kvensk bakgrunn.

– De fleste jeg har snakka med er kvener, sier hun, uten at det har vært et tema under skrivingen av boka.

Boka handler om tradisjoner og historier fra dagliglivet fra Troms og Finnmark, fra Ramfjord i vest til Tana i øst. Selv er hun fra Langfjordbotn, fra området som før ble kalt for Kvenland. Området strekker seg fra Langfjordbotn og et stykke utover på nordsida av fjorden.

Kvensk tekake fra sør i Finland

Det var dermed naturlig at den kvenske tekaka måtte med i oppskriftsboka. Folk hun har snakka med fra sør i Finland bakte den samme kaka, en gjærdeig med sukker og kanel på og kanskje også rosiner inni.

– Den har nok aner langt nede i Finland, mener hun.

Det var kvenene som brakte med seg kunnskapen om dyrking av jorda og som blant anna starta med å dyrke korn i Nord-Troms og Finnmark. Også bakerovner brakte de med seg da de kom tilflyttende for flere hundre år siden, sier Karlstrøm Rundhaug. Bakerovn var vanlig på mange kvenske gårder.

Oppskrift kvensk tekake

Boka har i tillegg til en del fortellinger fra baking også oppskrifter.

Foto: Laila Lanes / NRK

Åshild har alltid bakt

De første kakene bakte hun til sin egen konfirmasjon. Baking har vært viktig i familien, det har vært et tema rundt kjøkkenbordet når de har møttes. Disse samtalene, fra hun var liten, gjorde at også hun fikk en bakeinteresse.

For å få til denne boka, har hun snakka med folk om hva og hvordan de baker, og med på kjøpet har hun fått historier som er gjengitt i boka.

Hun har blant anna vært på Vertshuset eldresenter i Alta. Intervjuene har vist at baking har stått mer sentralt i folk sine liv før i tida enn den gjør nå.

Åshild er blitt overraska over metoder folk har brukt, alt det praktiske de har tilegna seg gjennom erfaring. En av hennes kilder fortalte at hun brukte tre forskjellige kjevler ved lefsebaking alt etter hvordan deigen var.

Mye av dette er kunnskap som er viktig og som unge i dag ikke har. Derfor har hun tatt med en liste med ordforklaringer på begreper som ikke brukes lenger i dag.

Bakehistorien må skrives ned

Åshild Karlstrøm Rundhaug har lyst til å skrive flere bøker. Hun har lyst til å følge noen av tradisjonene sørover til der hennes forfedre kom fra, Nord-Sverige, Nord-Finland og lenger sør. Til Vallonia i Belgia der noen av hennes aner kommer fra.

Tekaka vil hun for eksempel gjerne finne ut hvor langt hun sørover i Finland hun finner den. I Norge finnes den hovedsakelig i Troms og Finnmark.

Hun mener alle disse tradisjonene nå må skrives ned før alle de eldre som kunne bake dør.

Boka er også en kvinnehistorie, det er kvinners arbeid og den kunnskapen kvinner har hatt rundt baking. Hun sier mange har reagert positivt på at de endelig var noen som ville skrive om noe de kan.