Hopp til innhold

Fantastisk kvenfestival i Vadsø

Kvenfestivalen er kommet for å bli. Islandske Ølli Jessens idé ble en braksuksess som skal gjentas årlig.

Konsert under Kvenfestivalen i Vdasø

Over tusen mennesker besøkte Kvenfestivalen i Vadsø. Her er det bandet "Linstampan" som trollbandt sitt publikum. Mangesidig program for barn og voksne skapte liv og røre i "kvenenes hovedstad" i helga.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Helt fantastisk! Helt fantastisk, gjentar festivalgjesten Karin Larsen som har kjørt fra Børselv (Pyssyjoki) til Vadsø for å delta på den aller første Kvenfestivalen i Vadsø (Vesisaari).

Hun jobber i Kvensk institutt og snakker selv kvensk. Stemmen skjelver litt og tårene lurer i øyekroken da hun ser rørt rundt seg. Kvenflagget vaier ærverdig i stanga ved Rådhuset. Kvensk musikk strømmer fra festivalteltet. På torget tegner flere titalls barn kongekrabber og fisker på gata med kritt, og skriver ordene på ekte kvensk. Hun må «ta seg litt sammen» før vi klarer å prate videre.

Karin Larsen, Kvenfestivalen i Vadsø

Fantastisk! Karin Larsen fra Børselv (Pyssyjoki) sparte ikke på god- ordene da hun besøkte Kvenfestivalen (Kväänifestivaali) i Vadsø. Her avbildet foran badstuen som ble flittig besøkt døgnet rundt.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Det kvenske vokser så mye! Hele Norge har nå hørt om kvener. Og vi kvener har flere festivaler foran oss i sommer, det neste blir Kippari-festivaali, forteller Larsen.

Ølli - en kvenentusiast fra Island

Det var islendingen Ølli Jessen som fikk idéen om å arrangere Kvenfestivalen i Vadsø som har fokus på kvensk/norskfinsk kultur og språk i Varangerområdet. Han har bodd i Vadsø siden 1990 og syntes det var på tide å få kvenene frem i «kvenenes hovedstad». Jessen fikk fort folk med seg. Først Vadsø Museum - Ruija Kvenmuseum, så Vadsø kvenske språksenter – Vesisaaren kväänin kielisentteri, Vadsø historielag, Nord–Varanger Kvenforening og Vadsø bibliotek hev seg med i tur og orden.

Arrangørene fotograferes

Arrangørene fikk mye positivt oppmerksomhet og det var mange som ville ha et bilde. Fra venstre Tomi Vaara, Mari Keränen, Lisbeth Dragnes, Trygg Jakola og Ølli Jessen.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Ølli Jessen eier bedriften Utleie Service AS og han sørget for mobilt festivalanlegg i form av telt, scene, kafe, badstu med mer. Han jobbet omtrent døgnet rundt og bidro med betydelige sponsormidler slik at festivaldeltakerne kunne kose seg med dukketeater, konserter og lokal mat og drikke. «Han Ølli » ble også uformelt kalt for «Vadsøs helt» blant fornøyd festivalpublikum.

Einar Niemi og Hans-Jakob Bønå

Professor emeritus Einar Niemi og ordfører Hans-Jakob Bønå med sin datter, koste seg i festivalteltet under korsang. Nesten 100 mennesker ble med Niemi sin byvandring der han fortalte om Vadsøs historie. Bønå håper at Kvenfestivalen blir et årlig arrangement i byen.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Andre arrangørene sørget for både språklig og kulturell føde for alle som kom innom. Kvenfestivalen fikk ellers støtte fra Vadsø kommune, Fylkeskommune, Sparebanken 1 og en rekke av lokale bedrifter.

Bernt-Johnny Bertheussen
Foto: Anne Mari Rahkonen Berg
Bernt-Johnny Bertheussen laget kvensk-inspirerte drinker på Indigo. Egentlig er han arkeolog, men er også brennende interessert i det kvenske. Her serveres Savusauna (Røykbadstu) som består av blended whisky, drambuie og tjærelikør.

Barn i fokus

Tomi Vaara fra Vadsø kvenske språksenter, er allerede blitt valgt til prosjektleder for neste års Kvenfestival. I år gikk alt veldig raskt frem og ansvaret ble delt flere imellom, men man kom godt i mål likevel.

– Vi satte tidlig fokus på barn. Vi hadde et sterkt ønske om å tilby barna rikelig med aktiviteter der både kvensk språk og kultur var med. Eventyrforestillingen «Merenneidon helmet - Havfruas perler», dukketeatret «Alo med Eilif og Alida» av Kultnett, musikkforestillingen «Elävät ja elläimet» av Anna-Kaisa Räisänen og Torje Åsali Jenssen trakk fulle hus, forteller Tomi Vaara.

Kvenfestivalen også for barn

Alle forestillingene for barn var meget populære. Her Anna-Kaisa Räisänen og Torje Åsali Jenssen med musikkforestillingen "Elävät ja elläimet".

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

I tillegg hadde både Vadsø museum - Ruija Kvenmuseum og Vadsø kvenske språksenter - Vesisaaren kväänin kielisentteri eget program for barna. «Kvenuka» som er museets årlige DKS-tilbud (den kulturelle skolesekken) for skoleelever pågikk parallelt på skolene i området.

Viktig å ivareta tradisjoner

Antonette er en ung mor som har kvenske aner. Hun snakker ikke kvensk selv, men finsk. Når Vadsø kvenske språksenter startet med språkdusj for familier, var hun snar til å melde sin interesse.

Mor og sønn tegner

Antonette og Noa (4 år), setter stor pris på kvensk-språklige aktiviteter for barn. Vadsø kvenske språksenter har startet med språkdusj for familier og der har Noa lært allerede alle fargene og masse sanger som han synger også hjemme for full hals.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Det er viktig å ta vare på språket og føre det videre. Noa (4) har lært mye i kort tid gjennom lek og sang. Det er gøy å være med. Og det er veldig artig å høre på når han synger disse sangene i senga si før han skal legge seg, forteller moren stolt.

Kvenflagget og kvenmonumentet i Vadsø

Det kvenske flagget vaiet i stanga i Vadsø gjennom hele Kvenfestivalen. Familien på Kvenmonumentet liker det de ser.

Foto: Mari Keränen / Vadsø kvenske språksenter

Hun synes ikke målet nødvendigvis må være å lære å prate kvensk flytende. Det er like viktig å ta frem gamle tradisjoner som ellers ville gått tapt. Fornorskningen hindret bestemoren hennes å snakke språket. Det føles godt at både hun og barnet hennes nå kan føre språket videre.

– Keltainen, punainen, sininen ja musta, sier Noa bestemt da han skal farge «den kvenske» sommerfuglen.