Hopp til innhold

En måned til kvenfolkets dag: NRK viser dokumentaren om Astrid Serine Hoel

I dag er det en måned til kvenfolkets dag. NRK skal blant annet vise den nye dokumentarfilmen om kvenske dansetradisjoner og danseren Astrid Serine Hoel.

Karhutanssi
Foto: Steve Nilsen

– Det har vært en stor opplevelse å få være med i denne dokumentaren, sier den kvenske danseren Astrid Serine Hoel.

NRK viser den nye dokumentarfilmen om henne og arbeidet med hennes danseprosjekt Karhutanssi på kvenfolkets dag.

I filmen reiser hun sammen med filmselskapet til ulike steder i Nord-Norge, men også til Tornedalen, Karelen og Estland, for å finne spor etter dans med kvensk tilknytning.

Troen har lenge vært at det ikke finnes noen dansetradisjoner blant kvenene, blant annet på grunn av læstadianismen. Serine Hoel vil finne ut om dette virkelig er sant.

– Dette er noe jeg har brent for i flere år, skriver hun til NRK Kvensk.

Astrid Serine Hoel

Astrid Serine Hoel sier at hun sitter igjen med mye inspirasjon som hun håper kan bli til mange nye forestillinger, kunstprosjekter og kanskje mer undervisningsopplegg i dans.

Foto: Matias Straume Mørland

Kvensk dans finnes ikke ... eller?

Bak dokumentarfilmen står produksjonsselskapet Siivet AS, som i flere år har produsert filmer med kvenske tema.

Mange av disse filmene, som Mopeetila juurhiin – Med moped til røttene og Kvenske historier, ligger fortsatt tilgjengelig på NRK TV. Den førstnevnte ble også sendt i fjor på NRK1 på kvenfolkets dag.

Når det gjelder dokumentarfilmen om Karhutanssi, sier filmskaperen Anstein Mikkelsen at det har vært spennende å jobbe med tematikken som ikke har vært så synlig.

Selv om han i mange år har jobbet med det kvenske, fikk han også lære noe nytt.

Anstein Mikkelsen, filmprodusent Sivvet
Foto: Laila Lanes / NRK

– Det har etablert en offentlig sannhet om at det ikke var noen dansetradisjoner blant kvenene i nord. Men vi fikk oppleve noe annet.

  • Visste du at filmskaperen har fått en pris for sitt arbeid for kvensk film- og dokumentproduksjon. Les mer om prisen.

Han vil ikke avsløre hvor mye, men forteller at selv om dansekulturen ikke eksisterte på noen steder på grunn av læstadianismen, er det ikke den helhetlige historien.

– Vi fant ut at det faktisk har vært dans i de kvenske miljøene. Ikke bare overalt, forteller han.

Les også Enorm interesse for kvensk barnefilm: – Vises på NRK på kvenfolkets dag 

Kummitus og Tähtipoika fra Agnes Eriksens bøker

Mellomtittel

Astrid Serine Hoel harstor respekt for det arbeidet Siivet, med Anstein Mikkelsen i spissen, har gjort med å lage dokumentarfilmer.

Derfor betydde det også mye for henne da han så verdien i det kunstneriske arbeidet hun selv gjør, og ville lage en dokumentar om det.

– Det gir meg masse motivasjon til å fortsette arbeidet, skriver hun.

Astrid Serine Hoel og Linn Hamnvik

Astrid forteller at det har vært morsomt å lære om hvordan man lager dokumentarfilmer: – Vi har hatt det så hyggelig og morsomt på tur, så jeg tullet med at jeg måtte få være assistent på den neste dokumentaren deres slik at jeg kunne reise mer rundt med dem.

Foto: privat

Hun avslører heller ikke for mye om filmen, men sier at de fikk møte mange hyggelige og kunnskapsrike folk i både Nord-Norge, Tordnedalen, Karelen og Estland.

– Og sett hvordan søsterfolkene våre har tatt vare på dansen i sine land.

Les også Kvensk kultur får større plass på Festspillene i Nord-Norge

Dansere og musikere fra Karhutanssi

Ifølge henne har filmen urpremiere i Alta den 13. mars før den vises på NRK på kvenfolkets dag. Hun gleder seg til begge premierene.

– Jeg håper virkelig at det vi har dokumentert kan bidra til å spre kunnskap om historien vår, men også inspirere flere til å ta den kvenske kunsten i egne hender og skape ny kvensk kunst som sier noe om hvem vi er i dag.