Westergaard får støtte fra hele verden

Den danske tegneren som tegnet Muhammed-karikaturen får massiv støtte etter angrepet på ham i helgen.

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard får massiv støtte.

Foto: Scanpix/Reuters

Kurt Westergaard har aldri vært så populær som etter attentatforsøket mot ham sist helg. Da ble en mann væpnet med øks skutt av politiet etter at han brøt seg inn i hjemmet til den danske tegneren.

Solgt bilder til Midtøsten

Etter dette angrepet har Westergaard mottatt mer enn 300 e-poster med støtteerklæringer fra hele verden. Bildene hans blir solgt raskere enn han rekker å lage dem.

– Det har haglet med støtteerklæringer. På galleriet i Skåneborg selger de tegningene hans som aldri før. Også flere folk i Midtøsten har kjøpt Muhammedtegninger av ham. Det er snakk om at fire av karikaturene er sendt til Midtøsten. Hvem som har kjøpt dem der vet vi ikke noe om, sier NRKs Øyvind Nyborg som snakket med Westegaard torsdag.

Westegaard preget av angrepet

Nyborg forteller at Kurt Westergaard er preget av angrepet og også av å ha fått hard kritikk for at han rømte inn på det armerte badeværelset sitt uten å ta med seg sitt barnebarn.

– Han er i tett kontakt med politiets etterretningstjeneste. Det er bestemt at han skal ha livvakter døgnet rundt og rekkehuset hans hjemme klargjøres nå for at han skal kunne fortsette å bo der fremover.

Selbekk også preget

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk

Vebjørn Selbekk

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Få norske aviser har trykket Muhammed-tegningene , etter at det norske Magazinet trykket en faksimile av Muhammed-karikaturene i I januar 2006. At Magazinet gjenga faksimilen har redaktør Vebjørn Selbekk i ettertid beklaget dypt .

Selbekk er også preget etter angrepet på Kurt Westergaard.

– Når sånne ting skjer så kryper uhyggefølelsen vi følte etter å ha mottatt 50 drapstrusler iløpet av kort tid vinteren 2006. Det kommer jo tilbake. Man blir ekstra årvåken igjen. Selv om det har gått lang tid, så er jeg smertelig klar over at det tok fire år fra William Nygaard ble truet på livet etter å ha gitt ut Sataniske vers, til han ble skutt i Oslo i 1993. Det er jo alvor.

Pressens Faglige Utvalg kom frem til at bladet Magazinet ikke brøt med god presseskikk da bladet trykket de danske Muhammed-tegningen.

Kulturstrøm

 • Ny roman solgt før utgivelse

  Allerede før utgivelse her hjemme, er Matias Faldbakkens nye roman, «Vi er fem», solgt for utgivelse i Tyskland, opplyser forlaget. Les NRKs anmeldelse av boken her. Tidligere i år ble det kjent at Faldbakken mottar ITB-prisen «Frankfurt Book Fair Guest of Honour 2019» for «The Hills». I forbindelse med bokutgivelsen skal Faldbakken også gjeste Bonn, Nurnberg og Wiesbaden.

  Forlaget Oktober presenterer høstlisten
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • – Toto oppløses

  Totos nåværende besetning gir seg etter jubileumsturneen som markerer at de har vært aktive i 40 år, opplyser bandets gitarist Steve Lukather. Jubileumsturneen avsluttes med en konsert i Philadelphia i USA søndag. Lukather sier til Philadelphia-avisa The Morning Call at dette blir bandets siste konsert i all overskuelig fremtid. Dette er imidlertid ikke første at bandet, som ble startet i Los Angeles i 1977, har blitt oppløst. Gruppa ga seg også i 2008, men allerede to år senere ventet et comeback. Les mer om det legendariske bandet i langlesingen «Draumen om Afrika».

  Toto
  Illustrasjon: Marco Vaglieri / Kjersti Lofthaug / NRK
 • Skribenter holder tilbake bidrag

  Konflikten i Morgenbladet tilspisser seg. 33 skribenter opplyser nå at de nekter å bidra med stoff til den kriserammede avisen. Ifølge Journalisten og DN har skribentene sendt en felles uttalelse til ukeavisen hvor de opplyser om avgjørelsen.