NRK Meny
Normal

Westergaard får støtte fra hele verden

Den danske tegneren som tegnet Muhammed-karikaturen får massiv støtte etter angrepet på ham i helgen.

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard får massiv støtte.

Foto: Scanpix/Reuters

Kurt Westergaard har aldri vært så populær som etter attentatforsøket mot ham sist helg. Da ble en mann væpnet med øks skutt av politiet etter at han brøt seg inn i hjemmet til den danske tegneren.

Solgt bilder til Midtøsten

Etter dette angrepet har Westergaard mottatt mer enn 300 e-poster med støtteerklæringer fra hele verden. Bildene hans blir solgt raskere enn han rekker å lage dem.

– Det har haglet med støtteerklæringer. På galleriet i Skåneborg selger de tegningene hans som aldri før. Også flere folk i Midtøsten har kjøpt Muhammedtegninger av ham. Det er snakk om at fire av karikaturene er sendt til Midtøsten. Hvem som har kjøpt dem der vet vi ikke noe om, sier NRKs Øyvind Nyborg som snakket med Westegaard torsdag.

Westegaard preget av angrepet

Nyborg forteller at Kurt Westergaard er preget av angrepet og også av å ha fått hard kritikk for at han rømte inn på det armerte badeværelset sitt uten å ta med seg sitt barnebarn.

– Han er i tett kontakt med politiets etterretningstjeneste. Det er bestemt at han skal ha livvakter døgnet rundt og rekkehuset hans hjemme klargjøres nå for at han skal kunne fortsette å bo der fremover.

Selbekk også preget

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk

Vebjørn Selbekk

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Få norske aviser har trykket Muhammed-tegningene , etter at det norske Magazinet trykket en faksimile av Muhammed-karikaturene i I januar 2006. At Magazinet gjenga faksimilen har redaktør Vebjørn Selbekk i ettertid beklaget dypt .

Selbekk er også preget etter angrepet på Kurt Westergaard.

– Når sånne ting skjer så kryper uhyggefølelsen vi følte etter å ha mottatt 50 drapstrusler iløpet av kort tid vinteren 2006. Det kommer jo tilbake. Man blir ekstra årvåken igjen. Selv om det har gått lang tid, så er jeg smertelig klar over at det tok fire år fra William Nygaard ble truet på livet etter å ha gitt ut Sataniske vers, til han ble skutt i Oslo i 1993. Det er jo alvor.

Pressens Faglige Utvalg kom frem til at bladet Magazinet ikke brøt med god presseskikk da bladet trykket de danske Muhammed-tegningen.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.