Hopp til innhold

Norske museer får tilbud om ulovlige kulturminner fra krigsområder

Flere norske museer har blitt tilbudt kulturminner fra krigsherjede områder i Midtøsten. Jødisk museum i Oslo ble tilbudt skriftruller som kan være flere tusen år gamle.

Jødisk museum i Oslo ble kontaktet av en mann med tilknytning til Nord-Irak som hevdet han hadde gamle jødiske skriftruller gravd opp i Erbil.

TOK KONTAKT: Jødisk museum i Oslo ble kontaktet av en mann med tilknytning til Nord-Irak som hevdet han hadde gamle jødiske skriftruller funnet i Erbil. Reporter: Gaute Zakariassen.

– Han sa de var funnet i Erbil. Jeg har ikke mulighet til å vite om det er sant.

Mats Tangestuen ved Jødisk museum forteller om da han og kollegene ble kontaktet av en ukjent mann.

Hevdet kulturminner kom fra slektninger

Mats Tangestuen er faglig leder for Jødisk Museum i Oslo. Han hadde hørt om et møte om Norge skulle ta imot polske jøder på flukt. Møtet ble nøkkelen til å finne ut hva som egentlig skjedde.

VARSLET POLITIET: Faglig leder Mats Tangestuen ved jødisk museum sier museet tipset Økokrim om skriftrullene de ble tilbudt.

Foto: NRK

– Vi fikk et par telefoner der han lurte på om vi var interessert i gamle, jødiske tekstruller. Dette var ifølge ham noe slektninger hadde gravd opp på et område der det hadde bodd jøder før. Det var alt han sa, og så sendte han disse filmene. Der sluttet all kontakt.

– Ville han selge skriftrullene?

– Jeg tror det. Selv om penger aldri ble nevnt, går jeg ut fra at det ikke var et ønske om å redde dem, men om å selge dem, forteller Tangestuen.

Museet svarte ikke på tilbudet, men tipset Økokrim.

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland sier Økokrim vet at norske museer har blitt kontaktet om kulturminner fra krigsområder.

– Økokrim er kjent med at museer skal ha blitt kontaktet av personer som ønsket å selge kulturminneobjekter som angivelig skal være fra Syria-Irak-området. Dette er noe vi følger opp, sier Høviskeland.

Ber museer kontakte politiet

Førstestatsadvokaten ber museer som blir kontaktet om kulturminnegjenstander, om å ta kontakt med lokalt politi eller Økokrim.

Hans Tore Høviskeland

BER OM TIPS: Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim sier det er viktig at museer melder fra om alle mistenkelige henvendelser.

Foto: NRK

– Det er viktig at museet gir beskjed til sitt lokale politidistrikt eller til Økokrim når de får slike henvendelser, slik at vi kan undersøke nærmere. Det er stort fokus på problemet internasjonalt, og det kan være opplysninger av betydning for oss i videre etterforskning av denne typen saker, sier Høviskeland.

– Frykter dere at det er museer som ikke tar kontakt?

– Vi har ikke grunn til å tro det. Vi håper og tror at de tar kontakt med oss.

– Finansierer krig og terror

Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet sendte i mars ut en felles appell om rasering av kulturminner i Irak og Syria, der de blant annet oppfordrer til å melde fra dersom man mistenker ulovlig handel.

Bjørgulv Borgundvaag

TAR AVSTAND: Statssekretær Bjørgulv Borgundvaag (H) sier ulovlig handel med kulturminner kan bidra til å finansiere krigs- og terrorhandlinger.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

– Jeg opplever at norske museer har en stor bevissthet rundt etiske spørsmål. og jeg håper oppmerksomheten rundt dette tilfellet bidrar til at norske museer har høy aktsomhet, sier statssekretær Bjørgulv Borgundvaag (H) i Kulturdepartementet.

– Og hvis museer skulle falle for fristelsen?

– Det vil jeg ta sterkt avstand fra. Vår felles kulturarv skal forvaltes i de landene den hører hjemme. Raseringen av kulturarven som foregår i Irak og Syria er forferdelig. Utførsel av kulturgjenstander derfra er ulovlig, og er med på å finansiere krigs- og terrorhandlinger, sier Borgundvaag.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober