– Det gikk med mye eget blod

Skuespiller Thorbjørn Harr fikk kranglet seg til å sloss med to økser istedenfor sverd, men kunne ikke unngå skadene på «Vikings»-settet.

Thorbjørn Harr

Torbjørn Harr spiller vikingkongen Jarl Borg i TV-serien «Vikings».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Skuepiller Thorbjørn Harr er nettopp kommet tilbake fra Irland etter å ha spilt inn sesong to av den irsk-kanadiske tv-produksjon «Vikings».

Serien handler om vikinger, og har gått en sesong i USA. Det handler om vikinghøvdingen Ragnar Lodbrok, som er den sagnfiguren tv-serien bygger på.

Harr spiller rollen som den svenske vikingkongen Jarl Borg, som er en mektig og lunefull karakter. Han kommer inn i slutten av første sesong, men som får en mye større plass i sesong to.

– Det er utrolig gøy. Min karakter blir en slags nemesis for Ragnar Lodbrok, og blir hans fiende. Der starter sesong to, sier Torbjørn Harr til Serieuniverset.

Torbjørn Harr kommer til Serieuniverset for å fortelle om rollen sin i TV-serien Vikings og hva vi kan forvente oss når sesong to starter snart. Og Zombieeksperter fyller studio for å forklare oss hvorfor en så ekkel serie som The Walking Dead kan bli en av USA mest sette serier. Programleder er Mikal Olsen Lerøen.

Slåsskamper med øks

Det våpenet som han fått best trening i å bruke i løpet av filmingen, er øksen. Det var Thorbjørn Harr som selv fikk kjempet gjennom at Borgs spesialitet skulle være en øks.

– Han har sverd, siden han er høvding, men jeg fikk snakket inn to økser, så han kunne slåss slik, sier Harr og viser med armene hvordan hans rollefigur slår rundt seg med øksen.

Selv om kampene er koreografert for å passe inn i serien, er det rom for tolkninger. Det synes Harr er flott.

– Det som er gøy er at det er koreografert opp en kamp, som jeg lærer meg. Samtidig kan man komme med innspill. Det er kanskje den største forskjellen på å spille i Norge, i forhold til noe amerikansk-produsert.

– Går hardt for seg

Thorbjørn Harr

Thorbjørn Harr fra en scene i TV-serien «Vikings».

Foto: Vikings / Tumblr

På filmsettet var det timesvis med kamptrening, for at skuespillerne skulle kunne denne biten skikkelig. Det var helt klart viktig lærdom, mener Harr.

– Det går hardt for seg i kamp-scenene. Jeg har fått meg en skikkelig smell. Hvis koreografien er at sverdet skal komme inn fra venstre, men det kommer inn fra høyre, får du deg en over nesa.

– Fortsatter man da?

– Ja, det er mye eget blod, sier Thorbjørn Harr og ler.

Han mener han ikke har pådratt seg noen nevneverdige arr så langt i innspillingen. Det er nemlig risikabelt å spille inn kampscenene, spesielt med statister inne i bildet.

– De stuntmennene jeg kjemper mot, er trent for å ikke skade oss skuespillere. Forviller man seg derimot litt ut på siden, hvor statistene holder på med å slåss, kan det bli farlig, sier Harr.

– Vår egen historie

Thorbjørn Harr

Thorbjørn Harr som vikingkongen Jarl Borg, med øksen klar, i en scene fra TV-serien «Vikings».

Foto: HBO Nordic

Andre sesong av «Vikings» kommer i slutten av februar.

Hvorfor bør jeg se «Vikings»? Er et av spørsmålene som kommer inn fra publikum på Facebook og Twitter under Serieuniversets sending.

Det aller mest interessante med «Vikings» er at det er andre som tolker vår historie, svarer Harr på direkten.

– Det handler om vår historie – om Norge, Sverige og Danmark – og om ekspansjonen over til England. Senere går det lenger ut i verden, så det er utrolig gøy å se at de tolker vår historie helt på alvor. Jeg synes det er kjempegøy, og er veldig stolt over å få være med på det, sier Thorbjørn Harr.

Prisen å betale for å være lenge borte fra familien og spille inn tv-serie, er imidlertid at det går ut over familien som er igjen hjemme, mener Harr.

– Det går jo ut over livet man har hjemme. Jeg har heldigvis en kone hjemme som backer meg opp. Neste gang vil jeg ta dem med meg.

Send spørsmål på direkten

Handlingen i krimthrilleren «Mammon» er lagt til maktens korridorer, og sirkulerer rundt miljøene innen politikk, media og finans.

Det kom inn flere spørsmål fra publikum via sosiale medier, under sendingen. Blant annet om hvor det er blitt av «The good guys» i den norske tv-serien «Mammon»?

– Hvis du ser hele serien, er det noe godt i alle, svarer produsenten Vegard Stenberg Eriksen.

Dette blir for mørkt for meg, hvorfor skal jeg holde ut fortsatt? er et av spørsmålene til ham fra Facebook.

– Jeg mener at det er håp. Du kan ikke lukke alle dører og skru av lyset helt, og det har vi ikke gjort, svarer Vegard Eriksen.

Neste Serieuniverset-sending går av stabelen mandag 3. februar. Det blir ny mulighet for å sende spørsmål til gjestene på direkten, enten på Facebook eller Twitter.

Se tidligere sendinger: Serieuniverset i Nett-TV

Kulturstrøm

  • Rapperen Juice Wrld (21) er død

    Den amerikanske rapperen Juice Wrld er død, skriver TMZ. 21-åringen skal ha fått et illebefinnende på en flyplass i Chicago. Han ble sendt til sykehus der han etter kort tid døde. Dødsårsaken er ikke kjent.