NRK Meny
Normal

– Litt bittert at karakteren min dør

Kveldens episode av «Mammon» avsluttes med et sjokkerende dødsfall.

Dramatikken fortsetter i Mammon. Mandag kveld ble en av hovedpersonene drept. Se klippet her.

OBS: 15 års aldersgrense. Dramatikken fortsetter i Mammon. Mandag kveld ble en av hovedpersonene drept. Se klippet her.

Til manges store overraskelse dør en av hovedpersonene i kveldens episode av Mammon. NB: Dersom du ikke vil ha avslørt hvem, bør du slutte å lese nå.

Se episode fem av Mammon her.

LES OGSÅ: – Aldri vært så spent i hele mitt liv
LES OGSÅ: Mammon-skaper: – Vi har store sko å fylle

– Nok en gang til stede når noen dør

Der forrige episode glapp med Andreas' forsvinning, blir ikke femte avsnitt mindre nervepirrende. Dramatikken eskalerer når Peter mot slutten av episoden tar seg inn i Vibekes leilighet.

Se den dramatiske scenen øverst i saken.

– Peter kommer til leiligheten til Vibeke. Han kysser henne, men hun oppfører seg rart, forteller skuespiller Lena Kristin Ellingsen til NRK.no.

Ellingsen spiller den unge Økokrim-etterforskeren Vibeke, som i tillegg er ekskjæresten til Peter Værås.

I det Peter lukker døren bak seg kommer to menn med finlandshette til syne.

– I neste øyeblikk blir både Peter og Vibeke truet med pistol, forteller Ellingsen.

LES OGSÅ: Her er den skumle Mammon-skogen

Lena Kristin Ellingsen

Dramatikken fortsetter i Mammon. Mandag kveld ble en av hovedpersonene drept.

– I mellomtiden kommer en scene fra kirken der Peters far er prest, og herfra er det klippet direkte til et bilde av Peter og Vibeke som ligger på gulvet. Peter er omtåket og forvirret. Ved siden av ham ligger Vibeke, fullstendig dekket av blod. Hun er død, forteller Ellingsen.

– Og nok en gang har Peter Værås vært til stede når noen har dødd.

Værås ettersøkes nå for drapet på Vibeke, og er på rømmen fra politiet. Drapet på Vibeke skal være knyttet til noe hun fant ut av i Bergen da Andreas, sønnen til Daniel Verås, forsvant.

LES OGSÅ: «Mammon» er millionbutikk for NRK
LES OGSÅ: NRK vil undersøke lydproblemer sammen med danskene

– Litt bittert

Vegard Stenberg Eriksen

– Alt henger sammen, forteller produsent og serieskaper, Vegard Stenberg Eriksen.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Den andre sesongen av «Mammon» er allerede under planlegging. Innspillingen starter i slutten av 2014, og serien skal etter planen vises på fjernsyn tidlig i 2016. Ellingsen forteller at er helt greit å dø i nest siste episode av en serie på seks episoder, men at det likevel er litt ergerlig å «dø»:

– Da jeg skjønte at det skulle lages en sesong to føltes det litt bittert, innrømmer Ellingsen.

Mammon har fått mye oppmerksomhet utenfor Norges grenser, og er solgt blant annet til England og Tyskland. Ellingsen forteller at hun likevel ser nøkternt på karriere i utlandet i fremtiden.

Lena Kristin Ellingsen

Økokrim-etterforskeren Vibeke, spilt av Lena Kristin Ellingsen, som også står Peter Værås nær, dør i kveldens avsnitt av «Mammon».

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Man kan alltids drømme og håpe, men jeg er nøktern med tanke på noen utenlandsk karriere. Det er klart det hadde vært en bonus, men jeg setter ikke alle kluter til for å få til det, avslutter Ellingsen.

LES OGSÅ: Vil du skrive for TV - se her!
LES OGSÅ: Innrømmer feil i «Mammon»

– Spiller på menneskets største frykt

Produsent og serieskaper Vegard Stenberg Eriksen sier til NRK.no at alt henger sammen, uten at han vil forsnakke seg.

– Det blir mer og mer personlig for hovedpersonen Peter, og da blir han også mer og mer paranoid, forteller Eriksen.

Eriksen forteller at trekket med å la Vibeke dø i nest siste episode er noe av det som kjennetegner den moderne psykologiske thrilleren.

– Det starter med at man har en rolle i en sak, og så blir denne mer og mer personlig med tiden.

– Det er alltid vondt, og man husker disse hendelsene lenge. De spiller på menneskers største frykt som er å miste de man ha kjærest. Ofte er man reddere for å miste dem enn seg selv, avslutter Eriksen.

Fra og med onsdag 29. januar er ikke første episode av «Mammon» tilgjengelig i NRK-spilleren lengre. Skynd deg og se episoden her:

Norsk thriller. Journalisten Peter får tips fra en anonym kilde om en finansskandale. De knusende bevisene gjelder hans egen bror, direktør i et av Norges største selskaper. Peter velger likevel å la avisen gå ut med saken. Avsløringene får store konsekvenser for broren og Peter sliter med skyldfølelse. Peter får svært overraskende opplysninger av Økokrim-etterforskeren Vibeke, som gjør at han setter i gang nærmere undersøkelser. I noen av rollene: Jon Øigarden, Lena Kristin Ellingsen, Nils Ole Oftebro, Ingjerd Egeberg m.fl. Regi: Cecilie Mosli. (1:6)

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.