NRK Meny
Normal

«Ingen grenser»-deltakere raser mot freakshow-uttalelse

Professor mener «Ingen grenser» minner om et freakshow. Deltagerne raser tilbake. – Jeg føler meg støtt, sier Aleksander til NRK.no

Lars Monsen og Aleksander Berg Øverland

Aleksander Berg Øverland, som har blitt Aksel Lund Svindals helt, føler seg støtt av professorens uttalelser om «Ingen Grenser»

Foto: NRK

Det var til P4 professor i rehabilitering, Per Koren Solvang, uttalte at «Ingen Grenser» er på grensen til å være et freakshow.

– Det blir egentlig helt på grensen til en form for freakshow. Disse menneskene kjemper mot det å bli beglodd hver eneste dag, sa professoren, som jobber ved Høyskolen i Oslo.

Til NRK.no utdyper han at han ønsket å få fram et mer nyansert poeng:

– Jeg synes det er stigmatiserende. Man må spørre seg selv om hvorfor man vil samle dem slik, å segregere dem, sier han til NRK.no.

Han er ikke uenig i at serien kan inspirere, men selv ser han gjerne at funksjonshemmede blir integrert i lignende serier med funksjonsfriske deltagere.

– På grensen til støtende

Aleksander Øverland Berg og Lars Monsen fra «Ingen Grenser»

Aleksander Øverland Berg og Lars Monsen i «Ingen grenser».

Foto: Geir Evensen / NRK

Aleksander har tidligere blitt omtalt som helten til Aksel Lund Svindal . Han er opprørt over uttalelsen når NRK.no snakker med ham.

– Det er helt på grensen til støtende. Det han i realiteten sier er at vi er freaks, sier en opprørt Aleksander i en kort kommentar til NRK.no

Flere av deltagerne er opprørt over uttalelsene.

– Hvem er han til å uttale slikt og hva er det basert på? raser deltaker Per Christian Brunsvik.

Selv jobber han med rehabilitering og svarer telefonen i Hurdal der han er med en gruppe pasienter fra Sunnaas sjukehus som skal lære seg alpint.

Per Christian setter spørsmålstegn ved når professoren selv sist var i kontakt med funksjonshemmede.

– Jeg jobber med dette daglig, både de som er helt nyskadde etter sykdom og de som har vært syke i lang tid. Dette har ikke rot i virkeligheten. Det er klart at ekspedisjonen er spissa for vår gruppe, men det er langt fra å være et freakshow, sier han.

Han mener professoren ikke kan ha fått med seg hva serien handler om.

– Det dreier seg om, på alle nivå, om å lære og mestre– og det er nøkkelord i forhold til personer med fysiske begrensninger, sier Per Christian som sammen med de andre deltagerne skal ut på tur igjen i sommer .

Han mener også det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig, og mener professoren tegner et svart/hvitt-bilde.

Kommentar fra seer i nettmøte:

Hei! Jeg er så megaimponert over dere. Hadde jeg orket halvparten av det dere gjør, hadde jeg vært stolt av meg sjøl.

Sven O. Strange / Nettmøte 14.3.10
Ingen Grenser-deltaker Geir Arne skifter proteser ved leirbålet.

Geir Arne Hageland mener hensikten med serien er å vise at det går an å tøye grensene sine.

Foto: Ingen Grenser

Geir Arne Hageland har fått bare positive tilbakemeldinger og sier dette er den første negative.

– Det jeg synes er hensikten med serien er å vise at det går an å tøye grensene sine, og da blir det litt defensivt å si det er et freakshow. Dette skal jo synligjøre mestring. Det viktige er å tøye egne grenser, sier han.

Vi funksjonshemmede må møte samfunnet og ikke bare be samfunnet møte oss, sier han til slutt.

Kommentar fra seer i nettmøte:

Hei :o) Dere gjør at andre ser at det er mulig å få til alt selv om en ikke er helt 100%. All takk for det :o)

Linda / Netmøte 14.3.10

Det har ikke lykkes NRK.no å få tak i Lars Monsen, som for tiden er deltager i Finnmarksløpet og ikke er ventet i mål før torsdag.

Se alle bildene fra turen her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters