Lamme fra livet og ned – nå skal de til Sørpolen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

John Davis vant gull under OL på Lillehammer i 1994. Nå trosser han kulda og naturkreftene for å nå Sørpolen sammen med kompisen Grant Korgan.

To rullestolbrukere har de siste ukene trent på Svalbard for å forberede seg på å gå til Sørpolen. Det skal de gjøre for å markere Robert Scotts ilandsstigning på Antarktis januar 1912.

Om de to lykkes, blir det første gang en rullestolbruker når Sørpolen. De to er inne i en intens opptrenings- og planleggingfase før den lange turen. Det er nemlig ingen liten operasjon.

Nrk.no møtte de to da de mellomlandet i Oslo på vei hjem til USA.

Les også: Enorm interesse for «Ingen grenser»

Begge har skader på ryggmargen som følge av ulykker. Davis brakk ryggen i en ulykke i Mexico for tjue år siden. Korgan er til sammenlikning en fersking. Han drev med ekstremsport, både kajakk og snøscooter-racing. For to år siden stupte han over styret, og fikk scooteren over seg. Siden har han kjempet seg tilbake til livet.

Vi har begge ryggskader som har bundet oss til rullestolen. Vi er mer eller mindre lammet, men nå skal vi la hjelpemidlene ligge igjen. På Svalbard var vi fem dager ute på isen og levde campinglivet i minusgrader. Det er ganske stort, sier Korgan.

John Davis og Grant Korgan skal til Sørpolen

Dette mobilbildet er tatt fra isen på Svalbard. Sammen med gaider tilbrakte de to fem dager på isen for å forberede seg til antarktiske temperaturer.

Foto: Tal Fletcher

Skal ta hånd om egne behov

På Antarktis skal de to gå den siste lengdegraden fram til den geografiske Sørpolen. Det vil si 160 kilometer, eller seksten kilometer om dagen.

Les også: Erobreren av Sydpolen

De går ikke alene. Med seg har de to svært erfarne gaider, som skal hjelpe med leiren hver ettermiddag. Selve utstyret skal de to trekke bak seg i en slede.

– Vårt mål er ikke å bli «tatt med» til Sørpolen, eller dopet ned eller noe slikt. Vi skal ta hånd om egne behov når vi er på isen, om det er å kle av eller på seg, spise og drikke og holde oss i aktivitet, sier Korgan.

Begge guttene er vant med ekstreme forhold og utfordringer. John Davis er eks-paralympicsutøver med gull fra Lillehammer og Nagano, mens Korgan var ekstremsportutøver, med snøscooter-rallycross som spesialitet, før ulykken i forfjor.

Les også: Prins Harry blir med til Nordpolen

– Dere har erfaring med å teste egne grenser, men hva hvis noe skjærer seg?

– Vi har ingen plan B, ler Korgan.

– Vi kommer fram den 17. (januar, red. anm.), uansett hva som skjer. Grant og jeg satt i baren i går og snakket om første treningstur, og vi kom fram til at vi er godt forberedt med det tekniske. Men mye av dette er mentalt. Det å komme over mentale hindringer blir svært viktig, og det mener jeg både Grant og jeg har, sier Davis.

Frykter kulda

– Vi er ikke så redde for å knekke sammen, vi er mer redde for hva Moder Natur kunne tenkes å kaste over oss, sier han.

– Og så er det kulda?

– Ja, kulda er en bekymring. Både John og jeg har problemer med blodomløpet, og det er mange som har dratt til polområdene har mistet noe på veien, og da snakker jeg ikke om kamerautstyr, sier Davis.

Når smertesignalene ikke når hjernen og forteller at deler av kroppen er frosne, er veien til forfrysninger og komplikasjoner kort. Problemet blir enda større med dårlig sirkulasjon.

Et budskap til verden

De to har fått hjelp av et firma i California, som skal spesialsy utstyr til dem, «Bad ass»-utstyr, visstnok. Egne temperaturfølere skal holde oppsikt med temperaturen der nervene ikke når.

Les også: Fant 100 år gammel whisky i isen

– Så det er godt beskrevet hvordan dere skal gjøre dette. Men hvorfor?

– Jeg håper det vil sende et klart budskap til verden. Dette har lite å gjøre med John eller meg, det har alt å gjøre med alle i hele verden. Om du kaste fra deg alt som begrenser deg, slik vi gjør med denne ekspedisjonen, da er potensialet ditt uten grenser. Mennesker kan oppnå alt de vil oppnå i løpet av livet, sier Korgan.

– At to gutter som ikke er spesielt dyktige på flatmark kan gjennomføre noe slikt er et eksempel på det, sier Davis.

Kulturstrøm