Hopp til innhold

Fant 100 år gammel whisky i isen

I november i fjor begynte en gruppe polfarere fra New Zealand å lete etter whisky i Antarktis. Nå har de funnet det de lette etter.

Antarktis

Begravd i isen i Antarktis lå fem kasser med brennevin, etter en ekspedisjon i fra 1907 til 1909.

Foto: PLATO/Xu Zhou and Zhenxi Zhu

Flere kasser med brandy og whisky ble funnet begravd i isen under den irske polfareren Ernest Shackletons hytte på Cape Royds i Antarktis.

– Til vår store forbauselse fant vi fem kasser, tre merket whisky og to brandy, forteller Al Fastier ved New Zealand Antaktis minnefond som i utgangspunktet trodde det bare lå to kasser begravd.

Måtte snu

Kassene har ligget begravd i isen siden 1909 da en ekspedisjon, med polfarer Ernest Shackleton i spissen, hadde prøvd gå over Sørpolen. Ekspedisjonen gikk tom for forsyninger underveis, og måtte snu 150 kilometer fra målet.

Shackleton bestemte seg for å avbryte hele ekspedisjonen, og de seilte i hui og hast fra Cape Royds, for at ikke vinterisen skulle stenge dem inne.

De ble derfor tvunget til å legge igjen utstyr og restene av forsyninger, med dem flere kasser med whisky av merket «McKinley Rare Old» på slep.

Vil rekonstruere oppskriften

Whiskykassene ble først funnet i 2006, men de var for dypt begravet i isen til at noen klarte å hente dem opp.

Whiskygiganten Whyte & Mackay, som eier McKinley and Co, hyret før jul inn en gruppe polfarere fra New Zealand til å hente en prøve av den sjeldne drikken.

Whiskyen har gått ut av produksjon for lenge siden, og oppskriftene har gått tapt. Richard Pater, master blender ved Whyte and Mackay, beskriver derfor funnet som en gave fra himmelen for whisky-elskere.

– Hvis innholdet fortsatt er intakt, og kan bli analysert, kan den originale oppskriften kanskje rekonstrueres, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Dette kan åpne en dør inn i historien, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt