Rekordmange ville se Oslo lagt i ruiner

Den første visningshelgen er over, og filmen «Skjelvet» er den best besøkte i år. 154.109 mennesker opplevde at Oslo legges i ruiner på filmlerretet. – Vi er strålende fornøyd, sier produsent Martin Sundland i Fantefilm.

Skjelvet

Filmen «Skjelvet» har knust nesten alle tidligere rekorder, bare slått av «Kon-Tiki»

Foto: Fantefilm/Nordisk Film Distribusjon

Nå skulle det kanskje bare mangle, siden filmen også har slått alle rekorder i å bruke penger på lansering. Den er også godt hjulpet av fine kritikker. NRKs anmelder i Filmpolitiet, Birger Vestmo, kalte filmens forløper «Bølgen» kun et skvulp i forhold.

Filmens hovedroller Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner strålte på den røde løperen på filmfestivalen i Haugesund.

Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner

Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner på premieren.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Filmen er også den største katastrofefilmen som er laget i Norge.

– At publikum besøker kinoene i en av sommerens siste fine helger er bare fantastisk. Det beviser at vi har tatt sjumilssteg når det gjelder å lage storfilmer som dette. Vi har satt standard og truffet en nerve, jubler produsent Martin Sundland.

Martin Sundland

Martin Sundland under innspillingen i av «Skjelvet» i Polen

Foto: Odd Iversen / NRK

– Knuste «Bølgen»

Filmen, som er en oppfølger til «Bølgen» fra 2015, har knust forgjengeren i første åpningshelg. Den er også sett av flere enn dem som så suksesser som «Mamma Mia: Here We Go Again», «Max Manus» og «Flåklypa».

Men den er slått av «Kon-Tiki», som ble sett av 164.804 i åpningshelgen.

Historisk er «Skjelvet» også fordi det aldri før har vært brukt så mye tid, penger og krefter på visuelle effekter.

Den bygger også på et reelt skjelv som rammet Oslo i 1904.

Kulturstrøm

 • Slutt på 20th Century Fox

  Walt Disney har avsluttet bruken av et av underholdningsbransjens mest kjente merkenavn, 20th Century Fox. Disney kjøpte studioene fra Rupert Murdoch i fjor for over 71 milliarder dollar, og nå er de døpt om til 20th Television (NTB).

  20th Century Fox logo
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix
 • Tate-musea seier opp fleire hundre

  Kunstmuseet Tate Modern i London og systermusea i London, Liverpool og St. Ives seier opp halvparten av dei tilsette på kommersiell side. Det er snakk om 313 stillingar i butikkane, kafeane og restaurantane til musea, skriv The Guardian.

 • Göran Forsmark er død

  Den svenske skuespilleren Göran Forsmark er død, 65 år gammel. Det melder Aftonbladet. Han har spilt i over 100 film- og TV-roller. Han er kjent fra blant annet «Jägarna»og «Skärgårdsdoktorn».