Hopp til innhold

Popcorn Time planlegger «anonymitetsrevolusjon»

Kulturdepartementet har slått fast at strømmetjenesten Popcorn Time er ulovlig. Skaperne bak tjenesten sier de vil gjøre sitt ytterste for at brukerne forblir anonyme og ikke kan bli tatt.

Popcorn Time

ULOVLIG: Kulturdepartementet har slått fast at det er ulovlig å bruke «pirat-Netflixen» Popcorn Time. Tjenesten vil gjøre brukerne sine anonyme, og om det er ulovlig eller ikke, finnes det ikke noe klart svar på.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

300.000 nordmenn bruker den ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time, og talspersoner for selskapet har sagt til NRK at Norge ligger i verdenstoppen av nedlasting av programmet.

Kulturdepartementet har slått fast at tjenesten er ulovlig, men myndighetene sier samtidig at de ikke lover noen egne tiltak mot Netflix-utfordreren Popcorn Time.

Talspersonen i Popcorn Time forteller nå til NRK at de har planer om en «anonymitetsrevolusjon».

De har allerede innført en VPN-løsning som gjør at IP-adressen til brukerne blir gjemt. Uten IP-adresse vil det være svært vanskelig å finne ut hvem som bruker tjenesten.

– Popcorn Time er blitt så stor at vanlig VPN ikke holder lenger. Nå jobber vi for å sikre alle brukerne våre total anonymitet, og vi undersøker hvilken løsning vi kan bruke. Dette er noe vi bruker mye tid på akkurat nå, sier den anonyme talspersonen for Popcorn Time til NRK.

Se innslaget fra Dagsrevyen tirsdag:

TNS Gallup har for første gang spurt brukerne om hvor ofte de bruker den ulovlige Netflix-konkurrenten Popcorn Time. Undersøkelsen viser at så mange som 315.000 bruker tjenesten ukentlig.

– Vanskelig å spore opp

I kampen for å forfølge de som bruker den ulovlige tjenesten har Kulturdepartementet vist til at rettighetshavere kan spore opp IP-adresser til brukerne og deretter politianmelde eller kreve erstatning.

Men det kan vise seg å bli vanskelig, for ikke å si umulig, dersom Popcorn Time går enda hardere inn for å «gjemme» brukerne sine.

– Hvis tjenester som Popcorn Time anonymiserer brukerne ved VPN eller annen teknologi hvor IP-adresser ikke kan spores, vil det være vanskelig og i noen tilfeller ikke mulig for rettighetshavere å finne ut hvem som bruker ulovlige tjenester, sier Magnus Ødegaard, en av landets ledende advokater innenfor opphavsrett.

– En IP-adresse kan uansett ikke alltid identifisere en person siden mange brukere kan være tilknyttet samme IP-adresse,

Det er et juridisk komplisert område, blant annet på grunn av at Popcorn Time ikke er et norsk selskap og ikke utelukkende retter seg mot norske forbrukere.

Ødegaard sier det er vanskelig å avgjøre om Popcorn Times anonymisering av brukerne er lovlig eller ikke.

– Jeg vet ikke nok om den konkrete bruken Popcorn Time gjør av anonymitet knyttet til IP-adresser til å uttale meg om lovligheten. Det står ikke noe i åndsverkloven eller forarbeidene til lovendringen i 2013 om at alle brukere av en nettjeneste skal kunne spores via IP-adresser, sier advokaten i Bing Hodneland.

– Svært beklagelig

Willy Johansen, Norsk Videogram Forening

BEKLAGELIG: Willy Johansen mener Kulturdepartementet må gripe tak i problemet Popcorn Time.

Foto: Privat

Rettighetsalliansen, som representerer norske rettighetshavere, har blant annet tatt til orde for en nemnd som kan ta avgjørelser for ulovligheter på internett.

Rettighetsalliansens leder, Willy Johansen, synes det er svært beklagelig hvis Popcorn Time går enda lengre i å anonymisere brukerne.

– Jeg tviler på at de har muligheten til å gjøre det. Uansett er det en straffbar og ulovlig handling, sier Johansen som oppfordrer Kulturdepartementet til å be bredbåndsoperatører om å blokkere Popcorn Time.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters