Hopp til innhold

Talsperson for Popcorn Time: – Umulig å stoppe oss

NRK har vært i kontakt med en av bakmennene for den ulovlige strømmetjenesten, som avslører at nordmenn ligger i verdenstoppen når det kommer til nedlasting av Popcorn Time.

Popcorn Time

POPULÆR: Popcorn Time blir ofte omtalt som «pirat-Netflix» og tjenesten har det siste året blitt svært populær i Norge. 315.000 nordmenn bruker den ulovlige strømmetjenesten.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Den anonyme talsmannen vil ikke fortelle hvor mange brukere tjenesten har, men avslører at programmet blir lastet ned over 100.000 ganger daglig.

En fersk undersøkelse viser at den ulovlige strømmetjenesten er en av de mest brukte i Norge, og ifølge bakmannen ligger Norge helt i verdenstoppen når det kommer til nedlasting av programmet.

– Popcorn Time gjør det veldig bra. Vi gir ikke ut eksakte brukertall lengre, fordi siden ble angrepet forrige gang vi gjorde det. Jeg kan fortelle at Norge ligger på fjerdeplass på verdensbasis, bak USA, Nederland og Brasil, skriver han i en e-post til NRK.

Frykter ikke for egen sikkerhet

Personen tilhører en gruppe som tok over driften av siden etter at den opprinnelige domeneadressen ble lagt ned i 2014.

På tross av at Kulturdepartementet har bekreftet at tjenesten er ulovlig og at den har blitt blokkert i Storbritannia, tror bakmannen at Popcorn Time vil leve videre.

– Det er umulig å stoppe Popcorn Time. Folk har forsøkt, men som du kan se klarte vi å gjenopplive tjenesten etter at den ble stengt første gang. Popcorn Time er avhengig av bittorrent-nettverket og så lenge det eksisterer vil tjenester som Popcorn Time også eksistere.

Er du redd for å bli arrestert?

– Egentlig ikke, vi gjør ikke noe galt eller ulovlig. Vi er ikke anonyme fordi vi frykter for egen sikkerhet, men fordi prosjektet har større sjanse til å overleve hvis vi forblir anonyme.

– Vi ser ingen grunn til å stoppe

Ikke overraskende er filmbransjen sterk motstander av tjenesten, blant annet fordi den fører til økonomiske tap for rettighetsinnehaverne bak tv-serier og filmer som kan sees på Popcorn Time.

Siden tjenesten er avhengig av filer fra piratnettsider, mener talspersonen at andre er bedre egnet til å svare om Popcorn Time skader filmbransjen eller ei.

– Vi vil gjøre det klart at vi ikke driver med piratkopiering. Vi lager ikke torrentfiler. Disse filene ble brukt av millioner av mennesker før Popcorn Time. Men de som kopierer filmer vil nok peke på at filmbransjen tjener mer penger hvert år, på tross av at nedlasting av filene også vokser.

Ifølge talspersonen gjør myndighetenes motstand mot tjenesten gruppen mer bestemt på å fortsette driften.

– Vi kan se for oss en situasjon hvor vi blir overtalt til å stenge prosjektet. Det er mulig. Men for å være helt ærlig ser vi ingen grunn til å stoppe.

TNS Gallup har for første gang spurt brukerne om hvor ofte de bruker den ulovlige Netflix-konkurrenten Popcorn Time. Undersøkelsen viser at så mange som 315.000 bruker tjenesten ukentlig.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober