Hopp til innhold

Pass deg for robotbøker

Helautomatiserte bøker, som henter innholdet gratis fra blant annet Wikipedia, selges på nett. – Det er lett å la seg lure, sier bibliotekar Thomas Brevik.

Robotbøker

IKKE LETT Å SKILLE: Like etter Whitney Houstons død dukket det opp en rekke bøker på nett om artisten. Problemet med robotbøker er at de gir seg ut for å være vanlige bøker. Kundene tror de kjøper en kvalitetsbok bok – ikke en samling nettartikler fra blant annet Wikipedia.

Foto: Montasje / NRK

– Robotbøker er skrudd sammen uten kvalitetskontroll, rett og slett bare smekket sammen, sier bibliotekar Thomas Brevik på Bokbåten og Lindås bibliotek.

En robotbok blir laget av en søkerobot som henter stoff om et tema, ofte på Wikipedia, og et dataprogram brekker det hele om til en bok. Robotboken kan altså bestå av en Wikipedia -side, samt alle artiklene som Wikipedia lenker til.

Bøkene lages altså uten noen forfatter eller redaktør. Slik spys det ut tusenvis av bøker uten særlig anstrengelse.

– Det irriterer meg

Thomas Brevik

Thomas Brevik holdt nesten på å bli lurt til å kjøpe en robotbok.

Foto: Privat/Twitter

Kundene betaler med andre ord for stoff som allerede finnes helt gratis på Internett.

– Jeg vil ikke gå helt i fistel, men det irriterer meg. Jeg tenker at dette er nok en svindelmåte. Det finnes parasitter overalt. Svindlere benytter anledningen til å tjene penger på dette akkurat nå, sier Thomas Brevik.

Brevik tror dette kommer til å spre seg til resten av verden, men at det vil dø ut til slutt.

– Jeg tror det er en boble som vokser, og vil sprekke. Det startet i USA pg engelskspråklige land, og nå kommer det til Norden, som er blitt vant med e-bøker nå. Jeg tror at når folk blir oppmerksomme på svindelen, vil det dø ut. Trolig fortsetter det til land som Russland, Kina og Malaysia før det dør helt ut, sier Brevik.

– Lett å bli lurt

Thomas Brevik mener at det er lett å bli lurt. Han holdt selv på å gå rett i baret, da han kom over en bok på nettet som han ble veldig glad for å finne.

– Det var nære på. Det var i 2009-2010, helt i begynnelsen da fenomenet startet. Jeg handlet som vanlig på nettet, på Amazon, og var helt vanlig oppmerksom. Jeg fikk boken helt frem til handlekurven før jeg reagerte, sier han.

Brevik mener det er lett å bli lurt om man ikke er på vakt. Robotbøkene handler ofte om et sært eller smalt tema, og brukeren blir overrasket over å oppdage en boktittel som man ikke forventet at eksisterte.

– Jeg var på utkikk etter en bok om science fiction-forfatteren Louis McMaster, som er min favorittforfatter. Jeg ble veldig glad da jeg fant en biografi om henne. Men så ble jeg litt i tvil, for det virket ikke helt riktig at det skulle finnes noen biogafi, for denne forfatteren er nemlig ganske mediesky. Jeg lurte på hva dette egentlig var.

Thomas Brevik hadde da nesten kjøpt en robotbok.

– Hvis du sjekker, ser du det fort dersom du er nettvant. Men med dårlig tid, slik mange har, reagerer man gjerne ikke og tenker at man er heldig som finner akkurat denne boken. Boken som jeg fant var ikke så veldig dyr heller. 60 kr kostet min bok, sier han.

Sprer seg

Robotbøkene registreres i store bokkataloger, som nettbokhandlere abbonnerer på. Slik spres de i nettbutikker verden rundt. Bokhandler som nordiske Adlibris , amerikanske Barnes & Noble , og britiske Waterstones har mengder med bøker fra såkalte robotforlag, som USA-baserte Books LLC og tyske Alphascript .

I Sverige har man allerede tatt tak i problemet. Her har det blitt satt i gang tiltak for å bli kvitt disse bøkene fra nettbokhandlenes bokbaser. En av dem er nettbokhandelen Adlibris.

– Vi har fått mange negative reaksjoner på disse bøkene. Kundene blir misfornøyde når de får boken fordi den ikke har det innholdet som man forventer seg, sier Magnus Svensson Bragsjö i nettbokhandelen Bokus.com til DN.se .

Robotbøkene finnes som datafiler til de fleste nettbrett, men også i papirutgave.I Norge er robotbøker foreløpig ikke spesielt utbredt. Det har å gjøre med at vi fortsatt er ganske ferske i forhold til ebøker, mener bibliotekar Brevik.

– Kanalene for ebøker er jo ikke helt på plass ennå her i landet, i motsetning til Sverige som har måttet ta grep om problemet allerede.

Problemet med robotbøker er at de gir seg ut for å være vanlige bøker. Men de har dårlig kvalitet. Kunden tror han eller hun kjøper en ordentlig bok, og ikke en samling gratis nettartikler.

Som med alle svindlere, suger de penger, og stikker av. Norge er et lite marked, og jeg tror derfor svindlere ville blitt avslørt raskt. Sjansen for at det skjer i Norge er derfor mindre enn i Sverige. Men om det skjer her også, vil det likevel ikke overraske meg, sier Thomas Brevik.

Utfordrer forlagene

Harald Fougner, Gyldendal

Harald Fougner tror fenomenet robotbøker vil øke de neste årene.

Foto: Privat

Harald Fougner, redaksjonssjef for digitale utgivelser i Gyldendal, tror at fenomenet robotbøker vil øke i de neste par årene.

– Ja det vil det nok, men på samme måte som med spamfilter vil nok de fleste nettbokhandler luke ut de verste eksemplene. Men det er kanskje et dilemma at Amazon vil måtte vurdere om noe er spambøker eller ikke, for plutselig vil man få en ny sensur-instans man egentlig ikke ønsker. Jeg tipper løsningen må være at det koster en krone eller to å laste opp noe, slik at det ikke lønner seg etter hvert. En slags Tobinskatt for bøker, sier Harald Fougner.

Fougner tror produsentene bak robotbøkene spekulerer i at folk ikke sjekker så nøye hvor boken kommer fra.

– Det er litt det samme som Nigeriabrev og annen spam. De tenker vel at hvis de pumper ut tilstrekkelig mange bøker så er det alltid noen som biter på. Og det er det nok, sier Harald Fougner.

Konsulent og ekspert på digital strategi Geir Stene mener at robotbøkene slik de er i dag, ikke utgjør noe stort problem.

Geir Stene

Geir Stene tror teknologiske fremskritt kan føre til at kvaliteten på robotbøker blir bedre, og at det kan true forlagsbransjen.

Foto: Privat/Twitter

– Slik bøkene er nå, er de bare rasket sammen. Sånn sett er ikke dette så veldig skummelt i dag, sier Stene.

Men dersom teknologien som disse bøkene blir generert av bli smartere, mener han det kan være en trussel for forlagsbransjen.

– Det jobbes aktivt i verden med såkalte semantiske søkemotorer, som i motsetning til dagens motorer kan tolke innhold. Hvis vi får maskiner som kan tolke tekst bedre, kan det dermed bli mulig å bygge bedre kompendier og faktabøker. Dette kan i sin tur true tradisjonell forlagsbransje, mener Stene.

– Vær på vakt

Harald Fougner synes det er uproblematisk med dagens robotbøker så lenge folk er klar over hva de kjøper.

– I utgangspunktet er det ikke helt redelig, men hvis det berikes og verdiøkes kan det kanskje forsvares, men det er viktig at "boka" merkes tydelig med hva den er og hvor innholdet er hentet fra. Men for alt jeg vet er det jo folk som vil ha alt som står om norske elver i Wikipedia i papirutgave. Så lenge man faktisk vet hva man kjøper synes jeg det egentlig er helt uproblematisk, sier Fougner.

Geir Stene påpeker at medieverdenen har vært i sterk endring de siste årene, og mener robotbøker er en naturlig følge av at mediebransjen endrer seg. Dette kan i sin tur faktisk være en fordel for tradisjonelle medieaktører som både forlag, aviser og kringkasting, mener han.

– Når brukeren ikke vet om det de får lett tak i på nettet holder god kvalitet, vil etterspørselen etter noen som kan gå god for innholdet øke. Den tradisjonelle redaktøren vil bli mer etterspurt. Folk kommer til å trenge gode redaktører for å unngå å få dårlig innhold eller til og med få løgn servert, sier Stene.

Opphavsretten til stoffet som er generert av robotbøker vil være umulig å beskytte i fremtiden, mener han.

– Nei, det er ikke noen reell mulighet for det, slik jeg ser det. Det er et stort varsko om at det er en tapt sak, sier Stene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.